Björns blogg

Bra beslut i BUN

Idag, 7/4, har vi i Barn och utbildningsnämnden äntligen kommit i mål med den segslitna frågan om grundskolornas framtida organisation.

Det blev ett bra beslut,

efter alla turer – jag rekapitulerar alla att-satserna med kommentarer;

Vi beslöt således:

Att samtliga 7-9 elever samlas i en skola från och med höstterminen 2011. Detta har varit kontroversiellt – vi fick exempelvis ett brev från tio föräldrar vid dagens sammanträde med en uppmaning till upprop. Det är klart att Berga har varit en bra skola,

 
Att hos kommunstyrelsen begära kompletterande lokaler för att rymma ”organisationen” efter avvecklingen av Berga och Björkbacken, d v s en ny F-6 skola för ca 200 elever och kompletterande lokaler med ca 100 elevplatser för 7-9, samt tillhörande lärararbetsplatser. Enligt P-A Sterner, förvaltningschefen, kommer lokalfrågan i höst att lösas så att årskurs 4-6 på Hagaskolan tillfälligt, fram till 2013, får använda Bergaskolan. Detta i avvaktan på den nya låg- och mellanstadieskolan. Eleverna i åk 1-3 på Björkbacken får flytta ner till Hagaskolan. Ramunderskolan kompletteras med fyra klassrum på området samt disponerar två klassrum på Nyströmska skolan. Det sistnämnda är en finess – alla åk 9 elever kommer att få temaundervisning vissa veckor i laborativa ämnen på Nyströmskas erkänt utmärkta undervisning i naturorienterande ämnen.Kanske kan det göra vår egen gymnasieskola mera känd och uppskattad än vad den tyvärr är idag när eleverna i årskurs nio väljer till gymnasiet.

Att förvaltningen ska återkomma med förslag om hur eleverna i åk 6 skall erbjudas undervisning i moderna språk och laborationer i naturorienterande ämnen. Här beslöt nämnden att ge förvaltningen ytterligare ett uppdrag. Det finns oro på en del håll, att Söderköpings elever alltför sent får pröva ett andra främmande språk. Det är inte ovanligt att andra kommuner låter elever i årskurs 6 pröva tyska, franska eller spanska. Likaså är det viktigt att tidigare än idag låta eleverna få pröva naturvetenskapliga laborationer på riktigt.
Jag tycker att nämnden gjorde kloka avvägningar. Vi får ett bättre lokalutnyttjande på högstadiet, vi räddar bygdeskolorna och vi kanske orkar med att utveckla – i stället för att avveckla – vår fina gymnasieskola, Nyströmska skolan.

Björn Grip, Vänsterpartiet, Ledamot i Barn- och utbildningsnämnden

 

Kopiera länk