Vänsterpartiet Söderköping

Torbjörn – Vår röst i riksdagen – Månadsrapport / Februari 2011

(Ps. Läs gärna V.8 sista stycket, markerat och fetlagt. Ds.)

Åter en rapport från Riksdagsarbetet. Februari var ytterligare en kall vintermånad och mycket hände som kan vara värt att reflektera över.

Sist vi hördes så var jag på väg till (v) Norrköpings årsmöte. Ett årsmöte som avlöpte väldigt bra.

Vecka 6. Distriktsstyrelsemöte på måndagen. Vi genomförde det i Valdemarsvik, som gäster hos våra kamrater där. De fick presentera sin verksamhet. Det är ju en ”nygammal” partiförening som startat upp igen och har tagit plats i kommunpolitiken därnere på ett utomordentligt sätt. Upp till Stockholm på tisdagen för möten. Försvarsutskottet, Svensk-Palestinska Parlamentarikerföreningen, seminarium om mobbning på jobbet, arbetslagsmöte och Riksdagsgrupp. Som vanligt lite innebandy på kvällen.
Onsdagen började med ett frukostmöte om Försvaret och vindkraften. Som Ni kanske vet har försvaret ensidigt lagt fast gränser för hur nära de militära flygplatserna som det får finnas vindkraftverk. Gränsen är satt på 4 mil(!) åt varje håll. Ohållbart naturligtvis. Ett bra möte som säkert kommer att resultera i modifierade gränser framöver, det har redan reviderats lite av försvaret. Vid lunch träffade jag representanter för Irans demokratirörelse och efter det var det årsmöte i Riksdagens idrottsklubb där jag återigen blev invald i styrelsen. Efter voteringen hade jag faktiskt en rätt tom kväll som jag ägnade till en del skrivbordsarbete……
På torsdagen åkte jag tillsammans med övriga i Försvarsutskottet ut till Lovön utanför Stockholm. Där finns FRA… Studiebesök och information. Mycket som är hemligt där men det är en imponerande anläggning med avancerad utrustning för bl.a. signalspaning. Jag hann också med på eftermiddagen att träffa representanter för Föreningen mot radioaktiv krigföring. De arbetar hårt för att sprida kunskap om riskerna med det utarmade uran som används i vissa vapen, framför allt pansarbrytande sådana. På kvällen åkte jag till Uppsala för att träffa familjen där. Fredagen hemfärs till Norrköping för att på lördagen delta i distriktets första KoLa (Kommun och Landstings)-konferens på väldigt länge. Många frågor som togs upp men framför allt diskuterade vi den framtida kollektivtrafiken och regionfrågan. De flesta partiföreningarna i länet var representerade faktiskt, något som ger blodad tand för framtiden.  Jag hann också med att besöka min mor på söndagen, det blir egentligen alldeles för sällan…

Vecka 7. Jobb hemma på måndagen men också styrelsemöte i Norrköpings hamn och stuveri. Dessutom hann jag med att vara med på styrelsemöte i Smedby AIS, min fotbollförening, där jag sitter i styrelsen, senare på kvällen. Upp till Stockholm på tisdagen. Möte med FöU, styrelsen i Svenska-Palestinska föreningen, arbetslaget och Riksdagsgruppen. Ingen innebandy faktiskt då jag dels var lite förkyld, dels behövde jobba igen lite pappersarbete.
Onsdagen var en rätt lugn dag med tillfälle att gå igenom gamla papper och ärenden. Dessutom hann jag med att skriva förslag på verksamhetsplan till distriktet. Sådant arbete, med distriktsfrågor, gör jag gärna i de stunder jag kan även i Stockholm. Annars blir det ju en del av det jag ska göra ”på hemmaplan”. På kvällen var det sedan middag på Karlbergs slott där Försvarsministern bjudit hela Försvarsutskottet. Mer avslappnat än jag trodde, även om det här med slips aldrig är roligt…, och trevligt att prata liet me ravslappnat med utskottspersonalen t.ex. Försvarsminister Sten Tolgfors är också en hejare på krigshistoria (!), så det blev även informativt på det sättet…. På torsdag förmiddag åkte jag upp till RF:s kanslihus nära Stockholms stadion för att diskutera breddidrott med dem. De har haft ett ”Breddidrottsforum” som jag inte kunde deltaga i så det blev så här istället. Dessutom har de sin Riksidrottsstämma i maj så jag vill gärna vara uppdaterad på vad som händer inom idrottsvärlden också. På eftermiddagen träffade jag ett antal representanter för en ”Pablo Neruda”-förening där jag är nyvald ordförande/språkrör. Syftet med verksamheten går egentligen ut på att uppmärksamma användandet av Pablo Nerudas verk. Han hade vid sin död bestämt att allt skulle tillfalla folket, men det finns verk som är utgivna av privata företag. Meningen är att jag som Riksdagsledamot ska vara ”frontfigur” för att uppmärksamma frågan. Jag fick förfrågan om ordförandeskapet när jag kom hem från Chile. Resan var uppmärksammad av ett antal chilenare i Sverige och det är naturligtvis kul. Tycker också att det är en fråga som är viktig och intressant. Hur hanterar men ett kulturarv likt Nerudas? Om det är bestämt att det ska tillfalla folket så är det rätt givet att staten har ett ansvar att hantera frågan så att inte några personer kan göra egen vinning på det. Det är en fråga som kan vara aktuell i Sverige med….
Helgen blev sedan inte så kul. Min käresta från Uppsala kom på besök men blev så sjuk att vi fick uppsöka akuten. Inget allvarlig visade det sig men en person som drabbas av ett migränanfall mår inte så bra, det kanske fler av er vet om. Alltnog, det blev bra och nu är allt ok igen, men man hinner tänka många tankar när det blir på det viset….

Vecka 8. Det här är ju sportlovsvecka så det är då plenifritt i Riksdagen. Det innebär att det inte är någon aktivitet i utskotten eller i Kammaren. Men vi får ju göra andra saker då…. Måndag – tisdag var jag faktiskt lite ledig. Försökte gå ner i varv och ladda lite. Träffa barnen lite mer och så. Onsdag och torsdag var det dock mer aktivitet. Åkte upp till Stockholm på onsdagen. Planerade idrottsklubbens vårfest med den tjänsteman som har ansvar för det tillsammans med mig. På kvällen var jag med på upptakten till Dam-VM i fotboll som spelas i sommar i Tyskland. De var de tyska värdarna med ambassadören i spetsen som bjudit in. De gick igenom förutsättningarna och vi fock också ta del av den svenska förbundskaptenens tankar om Sveriges chanser. Tyskarna åker till varje deltagarland och gör detta. En bra gest tycker jag som ger ökat intresse för detta arrangemang. De skulle efter Sverige åka till Nordkorea, kan kanske vara lite annorlunda där… På torsdagen hade jag kallat några föreningar från Stockholm och RF till en träff på Riksdagen för att diskutera riskerna med att föreningar kan få betala för polisinsatser i samband med arrangemang i framtiden. Ni kanske har uppmärksammat att Örgryte fick betala, i och för sig en blygsam summa, men ändå, till polisen för ett arrangemang förra året. Bra diskussioner och kontakter för framtida träffar. Det blev sedan en lugn helg som avslutade på söndagskvällen med att jag var med och ledde (V) Söderköpings årsmöte. Söderköping är ju en stabil förening med en del gamla rävar men de har också fått lite tillskott av nya medlemmar. Ett bra möte och en trevlig kväll.

Vecka 9. Arbete hemma på måndagen. DS arbetsutskott möttes på kvällen för att förbereda nästa DS-möte. Upp på tisdagen för de sedvanliga mötena. Ingen innebandy eftersom jag fortfarande var lite krasslig. På onsdagen var det sedan upptakt för vår kampanj om vinster i sjukvården. Vi ska ju köra en kampanj i vår där vi lyfter frågan om de privata bolagen inom sjukvården. Riskkapitalbolag som flyttar skattepengar till skatteparadis. Ni kommer att se det under våren. En bra dag med mycket folk och intressanta föreläsare. Situationen är rätt absurd när man tänker på hur borgarna förändrat detta område och försämrat vården samtidigt som de tillåter privata bolag att göra vinst på skattepengar som sedan dribblas bort i deras egna fickor.
Efter voteringen var det avtackning i vår grupp och med vår kanslipersonal av Alice Åström, som ju åkte ur Riksdagen i höstas och dessutom lägger av som vice ordförande, och Jenny Lindahl-Persson, informationschef på kansliet, som slutar för att börja på ett annat jobb. Lite sorgligt med båda men en fin avtackning. På torsdagen hade jag debatt i kammaren om signalspaning. Tyvärr blev den lite avslagen eftersom (s) inte deltog, men jag och (mp)-aren slog så hårt vi kunde på borgarna… Hem på fredagen för lite lugn och för att träffa ungarna. Helgen blev lugn och avslutades med att vi i DS AU träffades för att snickra ihop ett budgetförslag till distriktet inför årskonferensen 19 mars. Vi har rätt god ekonomi och ordning på finanserna.

I skrivande stund är det måndag. I morgon är det Internationella Kvinnodagen, något att fira. Det som varit mest brännande politiskt är naturligtvis händelserna i Nordafrika. Det som började i Tunisien har nu spridit sig i arabvärlden. Värst är det i Libyen. Undrar om Khadaffi överhuvudtaget har NÅGON verklighetsförankring? Det han gör mot sin befolkning saknar man nästan ord för. Hoppas de orkar kasta honom ur sadeln. USA och EU har man ju inte sä stort förtroende för. För att inte tala om vår egen utrikesminister…. Det blir intressant att följa utvecklingen.

Framför ligger nu en månad som man hoppas blir lite vårvarm… Vi har årskonferens i distriktet om 2 veckor och en del annat som händer. Det skriver jag om nästa månad.

Till dess, håll ut i den sista vinterkylan, njut om det kommer lite vårkänslor. Hoppas Ni alla orkar jobba på ännu mer för att flytta vänsterns positioner framåt….

Torbjörn Björlund
Din röst i Riksdagen

Torbjörn Björlund
Riksdagsledamot (v)
Tel. 08-786 60 27
Mobil. 070-243 13 01
[email protected]

Kopiera länk