Björns blogg

Dimman lättar i Söderköping, men det blir kallt

 
Det verkar som den borgerliga alliansen fortsätter, trots allt. Efter Torbjörn Lords vänsterprassel och diverse piruetter tycks alla parter vara tillbaks på ruta ett. Onödigt långhalande och en fördyrad organisation tycks bli följden av de kompromisser som alliansen nu tvingas till för att kunna hålla ihop. 
 
 

Än är det inte klart vem som blir kommunstyrelsens ordförande och därmed ledande politiker, men ett grundtips är att det blir Magnus Berge, centern. Ett sätt att lösa detta verkar bli att inrätta en teknisk nämnd i stället för ett tekniskt utskott under kommunstyrelsen. Därmed vill man skapa en mera jämbördig ställning mellan de bägge huvudkombattanterna, Magnus Berge, centern och Torbjörn Lord, moderaterna.
Om kompromissen godtas, och Berge blir KS-ordförande, beror det på att Lord inte har den starka ställning i moderaterna som han trodde. Moderaterna lär ändå flytta fram sina positioner och ta minst tre av fyra ordförandeposter i de tunga nämnderna. Det blir inte roligt för Söderköpings medborgare och barn, om förre Bergarektorn Stefan Petersson blir ordförande för Barn- och utbildningsnämnden, med Marie-Louise Linné som ordförande i socialnämnden, egen företagare inom social rehabilitering och därmed egna intressen inom det sociala området, och Torbjörn Lord, ordförande i en nyinrättad Teknisk nämnd, där en hel del frågor tangerar hans privata intressen som byggherre. Kanske dessutom Ingemar Andersson fortsätter som ordförande i Bygg- och miljönämnden. Nåja, någon av dessa ordförandeposter i nämnderna bör rimligen tillfalla centern, troligen Katarina Karlberg, i socialnämnden.
Det är ett stort bekymmer att människors privata intressen styr valet av politiskt engagemang. Risken för sammanblandning av vad som är bra privat och vad som är bra för kommunen är uppenbar. Det är ingen tillfällighet att jäv och korruption har uppdagats i flera kommuner, inte minst när det gäller bygg-, mark- och planfrågor.
Det är en splittrad och bräcklig allians som nu försöker regera vidare. Det kommer sannolikt inte att bli lätt att hålla ihop fögderiet. Dessutom blir den politiska organisationen dyrare, med en nyinrättad nämnd. Det bör påtalas och kritiseras, i synnerhet som det inte är för att skapa en ändamålsenlig organisation, utan för att lösa en personlig och politisk gordisk knut.

En samlad opposition borde ha goda chanser att vinna en och annan omröstning, när alliansen inte lyckas hålla sams. Tyvärr försämrades samarbetsklimatet inom oppositionen när socialdemokraterna spelade dubbelt och lät sig bjudas upp till förhandlingar med Torbjörn Lord. Förhandlingar som nu tycks spricka. Socialdemokraterna står där – likt Pinnochio i sagans värld – med lång näsa.

Björn Grip (v)

Kopiera länk