Björns blogg

Valet i välfärdssektorn

Ett dåligt riksdagsval, men betydligt bättre i kommuner och landsting för de rödgröna! Enligt Sveriges kommuner och landsting får de rödgröna majoritet i 109 kommuner, medan borgarna endast har majoritet i 94 och sedan är det oklara majoriteter i 87. I landsting/regioner är 10 rödgröna, 5 blåa och 5 oklara.

Det är de så kallade tillväxtområdena som är blåa och avfolkningsbygderna som är röd-gröna, med vissa viktiga undantag. Göteborg och Malmö tycks fortfarande få röd-grön majoritet, och troligen även en del mellanstora städer som Norrköping, Eskilstuna, Örebro, Karlstad, Kalmar och framför allt Umeå, där vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt hade stora framgångar. Däremot gick det sämre i Linköping, Västerås, Uppsala och Lund. Att studentstäderna idag är traditionellt borgerliga är kanske inte ägnat att förvåna, men Västerås? Vad har hänt i detta traditionella socialdemokratiska fäste? Man förlorade visserligen majoriteten redan förra valet, men nog trodde jag att det skulle kunna gå att ta tillbaks. Uppenbarligen har inte generationsväxlingen inom socialdemokratin vunnit Västeråsarnas sympatier.

Bland landstingen är det visserligen rödgrönt i tio men de två stora kolosserna, Stockholm och Skåne blir blåare än nånsin. Västra Götaland har ju haft en annan uppenbarligen framgångsrik konstellation, s-fp-c, som jag förmodar kör vidare.

Jag undrar hur det blir i skl:s styrelse? Valet till styrelse och beredningar är en komplicerad historia, där de mindre kommunerna får en viss överrepresentation i förhållande till sin befolkningsmängd. Det vore onekligen intressant, och en maktförskjutning till de rödgrönas förmån, om man får majoritet i skl-styrelsen.

Det är minst lika viktigt hur situationen blir i kommuner och landsting. Här finns de vardagsnära frågorna, här finns möjlighet till en helt annan närhet till medborgarna. Jag tror detta är centralt att ta fasta på när valen ska analyseras. Jag tror det är viktigt att inte allt ljus focuseras på den nationella politiken. De röd-gröna – inte minst vänsterpartiet – bör särskilt titta på de framgångsrika kommunvalen där de egna partierna har vunnit sina framgångar. Det finns lärdomar att dra! För vänsterpartiet har framgångarna varit stora bland annat i Degerfors, Vänersborg och lilla Sorsele i Västerbotten. Det är kommuner som det är värt att titta närmare på för oss vänsterpartister. Och framför allt Fagersta – där Vänsterpartiet har egen majoritet tredje gången gillt!! Och Västerbotten blev det landsting där vänsterpartiet lyckades förhållandevis bäst. Säkert en viss Jonas Sjöstedt – effekt, men inte den enda orsaken. Valrörelsen bland våra västerbottningar har varit väl organiserad från början till slut.

Söderköping, den 21 september 2010

Björn Grip

Kopiera länk