Björns blogg

Rösta rödgrönt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Äntligen händer det något.De frågor som borde diskuterats i valrörelsen mycket tidigare har plötsligt blivit heta. Ungdomsarbetslösheten, bristen på bostäder för unga, de orättvisa A-kasseavgifterna där en lokal-vårdare får betala mångdubbelt mer i månadsavgift än läkaren.  Och framför allt har stupstocken i sjukersättningen blivit mass-medialt intressant igen. Detta tack vare en blogg, skriven av dottern till svårt sjuka Annica Holmqvist, utförsäkrad och tvingad att sälja sin lägenhet för att få socialbidrag. 

 
Det var Elin Holmqvists blogg, så välskriven och fylld av vrede och engagemang, att den spontant spritts som en löpeld via facebook, twitter och andra elektroniska kanaler. Radions P1-program på fredagseftermiddagen var fyllt av spekulationer om detta var en organiserad och smart pr-kupp iscensatt av de rödgröna. Elin råkar nämligen vara medlem i vänsterpartiet. Det är naturligtvis nonsens. Bloggen var välskriven och gav helt enkelt eko i cyberrymden.
Det tycks som om detta avspeglas i opinionen och att de rödgröna tar in på den borgerliga alliansens försprång. Man kan naturligtvis hoppas, men risken är fortfarande stor att Rheinfelt och compani sitter kvar på regeringstaburetterna.
Aldrig tidigare har tidningarna, framför allt kvällspressen, samfällt drivit en kampanj så hårt i favör för den ena sidan, den borgerliga alliansen, och framför allt skrivit negativt om den rödgröna koalitionen. Det är massmedieforskaren Kent Asps analys av valrörelsen. I tidigare valrörelser har nyhetsmedia varit förhållandevis balanserad, bortsett från ledare och krönikor. I den här valrörelsen, visar Asp, har bildmaterial och omnämnanden på nyhetsplats varit så tydligt favoriserande för den ena sidan.
Vidare är det anmärkningsvärt hur focuseringen legat på ledarskap, vem som är bäst på att leda landet, Fredrik eller Mona. Nedsvärtningen av Mona Sahlin har antytts i motståndarpolitikers kommentarer, skruvats upp i intervjuer, krönikor och ledare för att bli rena mobbningen i blogosfären.

Det är också påtagligt att det varit svårt för de rödgröna att få massmedial uppmärksamhet för sina frågor. Det är först nu i slutskedet som hotet mot välfärden och tryggheten fått ordentligt utrymme i den massmediala valdebatten.

Men plötsligt blir en blogg uppmärksammad. De röd-grönas frontfigurer får ny skärpa i argumenten, och en annan klang i rösten. Det finns fortfarande möjligheter. Din röst kan avgöra. Den är viktig, tro inte annat. Och det är skillnad på alternativen. En röst på de rödgröna är en röst för jämlikhet och solidaritet. Ingen ska behöva stå ensam och maktlös mot en anonym regelstyrd byråkrati, som alltför många sjuka och arbetslösa får göra idag.

Gå och rösta i morgon, alla ni som inte hade tänkt att göra detta. Det gör faktiskt skillnad, för Annica Holmqvist, det gör skillnad för alla som riskerar att bli utanför på grund av sjukdom eller har svårigheter att få jobb.

Söderköping, den 18 september 2010

Björn Grip (v)

Kopiera länk