Björns blogg

Senestad offrar bygdeskolorna

Det viktigaste är att upprätthålla valfriheten och ha två högstadieskolor i kommunen. Det är den principen som Anders Senestad, moderat ordförande i Barn- och utbildningsnämnden (Bun) lyckades övertyga en majoritet i nämnden om.

Det viktigaste är att upprätthålla valfriheten och ha två högstadieskolor i kommunen. Det är den principen som Anders Senestad, moderat ordförande i Barn- och utbildningsnämnden (Bun) lyckades övertyga en majoritet i nämnden om.

Konsekvenserna för landsbygden i kommunen blir längre resvägar för 12-åringar och lägre elevantal i bygdeskolorna. Det innebär också ett akut hot om nedläggning för Sankt Anna skola.

Bun beslöt igår, 26 augusti, föreslå kommunstyrelsen att dra in årskurs sex eleverna till centralorten. Detta för att säkerställa ett tillräckligt underlag för två högstadieskolor i kommunen. Man vill bygga en ny skola med mellan- och högstadium i anslutning till Mariehovsområdet alternativt i anslutning till de andra skolorna på Storängenområdet.

Det fanns ett alternativt förslag, som undertecknad ledamot presenterade och yrkade på. Det gick ut på att låta årskurs sex eleverna få vara kvar på sina hemortsskolor. För högstadiets vidkommande kan ett  samarbete med Waldorfskolan vara en möjlighet, om Ramunderskolan inte räcker till. Då upprätthålls också principen att erbjuda  valfrihet och alternativa möjligheter när det gäller högstadiet.

Tyvärr förlorade detta alternativ med röstsiffrorna 6-4 och en nedlagd röst. Det berodde bland annat på att centerrepresentanterna svek bygdeskolorna. En av ledamöterna röstade med Senestad och moderaterna. Bengt Johansson, centerns ordförande i kommunen, avstod när hans eget förslag röstades bort. Ett märkligt förfarande då det i sak var likartat med mitt förslag. Även socialdemokraternas ledamöter var splittrade, tyvärr.

Förutom nackdelarna för landsbygden riskerar skolgången för 12-åringarna att bli otrygg. Man får tröttsamma skolresor, långa skoldagar och många lärare som knappast kommer att lära känna sina elever under enstaka skoltimmar i veckan. Tolvåringarna ska ha undervisning av ämnesspecialister. Det är nämligen den andra ideologiska frågan för Senestad –  ämnesundervisning av specialister trots att det ökar anonymiseringen i skolan. Han tror uppenbarligen att ämnesspecialister är viktigare än att skapa grundläggande trygghet för en bra inlärningsmiljö.

Nu är frågan inte avgjord. Kommunstyrelsen, KS, ska ta ställning till lokaliseringsbehoven i slutändan. Förhoppningsvis finns det centerpartister och  socialdemokrater i styrelsen som inser landsbygdsskolornas värde.

 Björn Grip (v)

Ledamot i Barn- och utbildningsnämnden i Söderköping

Kopiera länk