Björns blogg

Jämlika samhällen är (nästan) alltid bättre

Ovanstående är titeln på en nyutkommen bok. Det är ingen politisk pamflett, tvärtom! Boken är skriven av två internationellt ytterst välrenommerade folkhälsovetare, Richard Wilkinson och Kate Pickett från England. Han är professor vid The University of Nottingham och hon är docent vid The University of York och har också varit professor vid The University of Chicago.

Det intressanta med deras faktiskt lättlästa bok är att den påvisar att jämlika samhällen ger längre livslängd, bättre hälsa och välbefinnande än samhällen som är mer ojämlika. I samhällen som Japan, de nordiska länderna och i viss mån Holland har medborgarna längre livslängd, bättre hälsa och är tryggare än i samhällen som USA, Singapore, Portugal och i viss mån Storbritannien. Det gäller alla medborgare, såväl de som befinner sig högre upp i statushierarkierna som de som har lägre status.

De förstnämnda länderna är också mera jämlika ekonomiskt samt dessutom mera integrerade när det gäller boende, skola och vardagsliv överhuvudtaget jämfört med de sistnämnda.

De bägge forskarna har inte bara jämfört OECD-länderna. De har inventerat motsvarande fakta när det gäller de femtio amerikanska staterna och funnit samma samband!

Wilinson/Pickett gör en noggrann genomgång och ger åskådliga orsaksförklaringar till sambanden. En avgörande faktor är att jämlika samhällen skapar tillit, självkänsla och förtroende i motsats till mera ojämlika samhällen där misstänksamhet, osäkerhet och misstroende är mera utbrett. Segregering och utanförskap blir allt mer markerat.

Det som blir den naturliga reflektionen idag är hur påtagligt det svenska samhället – från 80-talet och framåt – håller på att lämna en framgångsrik välfärdspolitik där färdriktningen i stor utsträckning hämtat inspiration från Reagans och Thatchers politik i USA respektive Storbritannien.

Boken har uppmärksammats av två av Sveriges bästa nyhetstidningar idag – Dagens Arena (ledare 7/9, av Per Wirtén) och LO-tidningens kultursida den 2/10 (artikel av Tomas Polvall). En intressant bloggare, Johan Walan, distriktsläkare i Linköping, har också kommenterat artikeln utifrån sin profession som läkare. Johan Walans blogg går att hitta genom att googla på hans namn. De samband som Wilkinson/Pickett redovisar i sin bok finns också med på nedanstående webbsida: www.equalitytrust.org.uk/resources/slides

Förhoppningsvis använder sig de rödgröna partierna av de argument som finns i denna bok när man nu ska formulera sin politik i valrörelsen.

 Det är viktigt att tydliggöra sambanden för att säkerställa rättvisa och solidaritet. Vägen dit går via ett jämlikt samhälle.

Björn Grip

 

Kopiera länk