Vänsterpartiet Söderköping

Välkommen till Nyfiken på hösten 2009 – en serie öppna samtal kring radikala och spännande kultur- och samhällsteman.

en serie öppna samtal kring radikala och spännande kultur- och samhällsteman.

Program ;

Tisdagen den 22/9, kl. 19 Tora Friberg inleder på temat "Trafik, miljö och människors livsvillkor – vad behöver göras ? "

Tora Friberg är professor i kulturgeografi vid Linköpings Universitet. Hon är också vetenskaplig ledare för Centrum för kommunstrategiska studier. Hennes forskning har i stor utsträckning handlat om kvinnors tidsanvändning och livsvillkor i dagens moderna pendlingssamhälle. Som en konsekvens av detta har en hel del av hennes intresse inriktats mot dagens transportsystem och trafikmiljöer.

Torsdagen den 15/10, kl. 19 Per Gahrton inleder på temat "Palestinakonflikten, två folk ett land – finns en fredlig lösning?"

Per Gahrton är ordförande i Palestinagrupperna och tidigare riksdagsledamot och EU-parlamentariker för miljöpartiet. Han har gjort sig känd som en av de kunnigaste debattörerna när det gäller situationen i Mellersta Östern. Han har följt situationen i denna storpolitikens brännpunkt i 40 år och gjort många resor till området.

Tisdagen den 22/10, kl. 19 Göran Greider pratar om poeten Dan Andersson.

 Göran Greider är journalist, chefredaktör på Dalademokraten och känd samhällsdebattör. Men han är också poet och har skrivit såväl som skönlitterära böcker, bland annat en biografi över den numera nästan bortglömde arbetardiktaren och naturlyrikern Dan Andersson. Göran Greider menar att Dan Andersson har något att säga dagens stressade och konsumtionsöverlastade människor och kommer att ge oss ett porträtt.

Onsdagen den 4/11, kl. 18.30 (observera tiden) David Eberhard inleder på temat "I trygghetsnarkomanernas land"

David Eberhard är läkare och psykiatriker men också författare och samhällsdebattör. För några år sedan skrev han boken med samma titel som dagens inledning. En av Eberhards teser i boken är att det är bättre att lära sig att kunna värdera och hantera potentiellt farliga situationer än att kräva att allt som kan vara farligt ska förbjudas. Boken väckte stor uppmärksamhet. Det faktum att Eberhard inkluderade den svenska arbetsmarknadslagstiftningen bland sina exempel fick vissa att hävda att Eberhard drev partipolitisk debatt med högerinriktning, men han har själv hävdat att så inte är fallet. 2009 följde han upp sin tidigare bok med Ingen tar skit i de lättkränktas land, där Eberhard framlägger sin teori om att vi är alltmer lättkränkta trots att vi aldrig har haft så många rättigheter som nu.

Torsdagen den 12/11, kl. 18.30 (observera tiden) Elsie Johansson berättar om sitt författarskap

Författaren Elsie Johansson är en svensk författare och poet. Johansson brukar ibland räknas in bland proletärförfattarna. Hon debuterade ganska sent i livet men har med sin trilogi om Nancy blivit en av de mest lästa författarna idag. I sin senaste bok "Sin ensamma kropp" tar hon upp – ett kanske tabubelagt ämne – äldre kvinnors åtrå och längtan efter sexualitet. Oavsett om det handlar om poesi, den unga flickan Nancys klassresa eller den åldrande kvinnans längtan efter erotik berör hon de flesta med sitt skrivande. Elsie Johansson har fått många utmärkelser, bland annat fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris och nu senast Sveriges Radios litteraturpris för sin bok "Sin ensamma kropp".

 Serien "Nyfiken på" arrangeras av Söderköpings föreläsningsförening, i samarbete med Söderköpings kultur och information och ABF Östergötland.

Alla temaaftnarna genomförs på "Stinsen", Söderköpings bibliotek.

I anslutning till temakvällarna kan man en halvtimma innan inta en lättare rätt på det trivsamma Bibliotekscaféet. Kostnad: 80 kr + kostnad för förbeställt fika

 Biljetter säljes via Biblioteket, informationsdisken eller i cafeterian.

Fika bör förbeställas senast dagen före själva arrangemanget

 

Kopiera länk