Vänsterpartiet Söderköping

Satsa på sommarjobb till ungdomar

Vi i anser att det är viktigt att öka antalet ungdomar som ges möjlighet till sommarjobb likaväl som vi anser att det sker med löner som ligger inom ramen för vad Kommunal har som rekommendation när det gäller ersättning.

Ungdomsarbetslösheten är ett gissel och tenderar idag att omfatta var fjärde ungdom i Sverige mellan 18-25 år.

Ett av problemen är bristen på att möjligheter till arbetslivserfarenheter och kontakter inom arbetslivet. I detta perspektiv är sommarjobb för skolungdom en viktig fråga.

Söderköping utmärker sig negativt genom ett bristande engagemang i detta sammanhang. Kommunen erbjuder ett väldigt litet antal sommarjobb och den lägsta ersättningen bland Sveriges kommuner för sommarjobbande ungdomar.

Det är angeläget att bryta denna syn på jobb till ungdomar. Inför denna sommar (2009) har Söderköping avsatt ynkliga ca 450 tusen kronor på att ordna kommunala sommarjobb till ungdomar. Det räcker till tre veckors arbete för 60 ungdomar med en ersättning motsvarande 30-40 kronor beroende på ålder.

Vänsterpartiet anser att det är viktigt att ungdomar ges en möjlighet att få erfarenhet av arbetslivet. Vi vill därför satsa det dubbla beloppet.

Vi anser att det är viktigt att öka antalet ungdomar som ges möjlighet till sommarjobb likaväl som vi anser att det sker med löner som ligger inom ramen för vad Kommunal har som rekommendation när det gäller ersättning.

Vi inser att detta är svårt att genomföra innevarande sommar, 2009, men anser ändå att kommunfullmäktige ska besluta,

– Att ta ett principbeslut om ett utökat antal sommarjobb med ersättningar i linje med fackliga rekommendationer;

 – Att uppdra åt kommunstyrelsen och tjänstemannaledningen att utreda hur detta konkret ska kunna genomföras inför sommaren 2010.

 Söderköping, den 5 juni 2009,

Marja Bergström Christina Larsson

Kopiera länk