Inför budgetbeslut i kommunstyrelse och fullmäktige – skiljelinjerna klarnar

Den 26 maj ska kommunstyrelsen i Söderköping ta ställning till de olika budgetförslagen från partierna.
I mitten av juni sker sedan det slutgiltiga ställningstagandet.
Några intressanta iakttagelser kan noteras.

Borgarna undviker att föreslå skattesänkning. Det är trots allt ett exempel på tillnyktring och ett nederlag för moderaterna i den interna maktkampen inom borgaralliansen. Ändå tvingas man dra hårt i nödbromsen.

När det gäller hur prioriteringarna ska göras har dock Senestad dragit det längsta strået. Jämfört med tjänstemannaförslaget kan man konstatera att Senestad, barn- och utbildningsnämndens ordförande, och moderaterna lyckats att mildra neddragningarna på skolans område betydligt, jämfört med tjänstemannaförslaget. Det får naturligtvis konsekvenser för andra nämnder, särskilt socialnämnden. Individ- och familjeomsorgen och försörjningsstödet, äldrevården och hemtjänsten lär tvingas till besvärliga neddragningar. Synnerhet som 50% av äldrevården är privatiserad och utlagd på entreprenad. De avtal som slutits inklusive löneuppräkningar gör att resten av socialnämndens verksamhet tvingas till än hårdare bantning.

Det blir också tvärnit när det gäller investeringar och anställningar, vilket tyvärr får allvarliga konsekvenser för viktiga framåtsyftande satsningar som familjecentralen och uppbyggnaden av ett medeltidscenter.

Inom oppositionen kan vi notera att endast vänsterpartiet har med ett budgetförslag i utskicket inför kommunstyrelsesammanträdet.

Socialdemokraterna lägger sitt förslag vid sittande bord, och frågan är om miljöpartiet överhuvudtaget kommer att lägga ett eget förslag.

Gemensamt för de tre partierna är emellertid att man lägger förslag om skattehöjningar – socialdemokraterna föreslår antagligen en höjning med 40 öre och vänsterpartiet med 60 öre.

Miljöpartiet stödjer sannolikt vänsterpartiet. Det är positivt att de tre partierna numera pratar med varandra och försöker lyssna in var man står. Fortfarande finns dock betydande skillnader; Socialdemokraterna dämpar neddragningarna på skolan, vilket gör att resurserna per elev ökar, man underskattar liksom borgarna fortfarande kommunens pensionsskuld.

Vänsterpartiet fortsätter sin linje att göra satsningar och samtidigt göra de prioriteringar som är nödvändiga.

Det innebär att grundskolan med minskande elevunderlag får mindre pengar, medan äldrevård och försörjningsstöd ges utökade medel. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att blocken formerar sig och att linjerna blir allt tydligare – borgarna försöker spara sig ur krisen, vänsteroppositionen gör såväl satsningar som prioriteringar.

Den 26 maj ska kommunstyrelsen i Söderköping ta ställning till de olika budgetförslagen från partierna.

I mitten av juni sker sedan det slutgiltiga ställningstagandet.

 

Kopiera länk