Vänsterpartiet Söderköping

Rapport från fullmäktige med mera …..

Kommunfullmäktige sammanträdde igår torsdag den 27 maj efter att ha ställt in två sammanträde.

Kommunfullmäktige sammanträdde igår torsdag den 27 maj efter att ha ställt in två sammanträde.

Det var 32 ledamöter av 39 som ställt upp i dessa coronatider. SD var representerat av tre av sina fem ledamöter, men de brukar sällan vara fler. Övriga partier saknade enstaka ledamöter.

Det var ett fullmatat sammanträde med 32 ärenden på dagordningen. Vi slutade på övertid, först kl 22.30.                                                                                                                                    Vänsterpartiet hade fyra interpellationer som skulle besvarats, nu hade man orkat med svar på tre av dessa. Boel Holgersson fick svara på två av dessa som handlade om hemtjänsten.                  Jag frågade var gränsen går för anständig hemtjänst, och Malins interpellation handlade om att de privata företagen av ekonomiska skäl numera inte vill utföra hemtjänst på landsbygden.            Jag tycker nog att både Malin och jag lyckades pressa Boel, även om hon är en rutinerad debattör. Malin hade dessutom en interpellation om bredband, där utbyggnaden på landsbygden ligger långt efter planerna. Det visade sig att kommunens avtal med IP Only inte har klausuler om vitesföreläggande när företaget inte har fullgjort sitt uppdrag. Klantigt, men ansvaret för detta är i första hand den gamla s+m-majoriteten.

S+V hade också fått svar på en ett år gammal motion om arbetstiden. Svaret var avslag, men en del positivt kom ut av debatten. Dels ett erkännande angående vikten av rätt till heltid, från Boel Holgersson, dels deklarerade SD att man i grunden hade sympati för motionen, men ändå skulle avstå från att rösta. Detta för att man inte ska ”tvinga” anställda att jobba heltid, de flesta vill jobba mindre vilket bevisas när s+v driver arbetstidsförkortning. Argumentationen var snurrig och bemöttes effektivt av Malin och Tuula Ravander.

Det tyngsta ärendet var Årsredovisningen för 2019. Allvarlig kritik fördes fram från revisionen. Dels för att man inte har klarat målet god ekonomisk hushållning, dels för att måluppfyllelsen varit bristfällig. Endast ett av de åtta målen hade uppnåtts. Det hade behövts mer pengar för att klara av att fullgöra kommunfullmäktiges mål och ambitioner.                                                       Debatten blev ganska tam, timmen hade blivit ganska sen och utvärderingsdiskussioner lockar sällan till livlig diskussion. Men uppenbart är att den borgerliga majoriteten har svårt att klara ekonomin och ännu svårare att klara sina politiska ambitioner.

Analysen av problemen tydliggjordes också när Ramunderstadens (RABs) verksamhet var uppe till behandling. Byggandet har gått i stå, och RABs byggprojekt får ständigt kalla handen av samhällsbyggnadsnämnden. Uppenbarligen är det fullt krig mellan styrelsen och samhällsbyggnads-förvaltningen. Oenigheten inom borgerligheten framgick också i debatten.

För övrigt går vi mot ljusare tider, åtminstone är det ljust allt längre på kvällarna. Jag kunde gå hem i skymningen, trots den sena timmen. Hur länge det dröjer innan allt blir normalt igen och coronaviruset lugnar ner sig är fortfarande oklart. Mycket tyder på att restriktioner och försiktighet kommer att anbefallas länge än. Vi får nog vänja oss vid digitala möten ett tag till.

Vår lilla v-styrelse diskuterar emellertid om vi inte kan ha något utomhusmöte när vi startar mötesverksamhet i höst. Till detta återkommer vi.

Hoppas ni är friska, vistas mycket ute nu när sommaren kommer. Men håll avstånden!

Hälsningar, Björn Anders, sekreterare i v-Söderköping

Kopiera länk