Vänsterpartiet Söderköping

Brev till medlemmar och sympatisörer i V-Sörping den 19 maj 2020

Hej igen!

Hej igen!

Jag skrev visst i förra brevet/rapporten 13/5, att det är lugnt när det gäller kommunpolitiken.  Men det är mycket man inte vet. Den senaste veckan har jag fått flera signaler om stora oenigheter inom den borgerliga alliansen. Såväl personliga som politiska motsättningar, inte minst om hur man ska finansiera växande underskott. Det finns uppenbarligen krafter inom alliansen som är beredda att överväga en skattehöjning, medan andra håller emot, hoppas på staten och försöker trolla med knäna. Någon eller några ledande företrädare har tagit ”time out” eftersom man inte tycker det är meningsfullt att försöka komma fram till gemensamma beslut eller ens diskutera med sina ”motståndare” i alliansen. Nåväl, vi får väl se hur det blir framöver. Men det är viktigt att ha ”öronen till marken” och lyssna in vad som sägs.

Den nye ks-ordföranden Martin Sjölander har överraskat positivt enligt såväl Malin som Sonnie Knutling, tongivande s-politiker i kommunstyrelsen och ”facklig ombudsman emeritus”. Trots sin ungdom kan han enligt utsago kommunallagen och han uppträder lugnt och prestigelöst. Men vi får väl se tiden an vad han verkligen går för om det blåser upp till storm på allvar inom borgerligheten och han måste bekänna färg.

Nästa fullmäktige ska – efter två inställda möten – genomföras den 27 maj i den ordinarie fullmäktigesalen på kommunhuset. 39 tjänstgörande ledamöter får delta, däremot får inga enbart lyssnande ersättare vara närvarande. Sju platser för åskådare finns reserverade. Revisionens ledamöter kommer att sitta i ett annat rum och följa debatten. Det kommer att bli ett långt möte. Utöver Årsredovisningen för Söderköpings kommun, som väl blir det stora ”huvudnumret” så finns det fyra uppskjutna interpellationer och en fråga från oss i vänsterpartiet – Var går gränsen för anständig hemtjänst? Är det ett problem att de privata hemtjänstaktörerna enbart servar tätorten? Kommer Söderköping att nå målet i bredbandsstrategin? Och slutligen Var går gränsen för delegering av inflytande till tjänstemannaledningen? Frågan som är ställd av Malin rör Enkla frågor med anledning av Coronaviruset. Det kan bli nog så heta debatter i dessa frågor. Dessutom besvaras en motion Om arbetstid som lämnats av vår Malin och Tuula Ravander, sossarnas gruppledare. Vidare ska ägardirektiven för Ramunderstaden AB diskuteras. Även här finns det grundläggande ideologiska skillnader mellan den borgerliga majoriteten (och SD) å den ena sidan och v+s å den andra. En annan viktig fråga som kommer upp är Revidering av reglemente för föreningsbidrag och verksamhetsstöd till studieförbund debatteras. Även här lär det bli heta diskussioner, bland annat eftersom olika arrangemang ska värderas av en tjänsteman. Dessa bedömningar ska sedan ligga till grund för vilka arrangemang som ska få kommunalt stöd. Anmärkningsvärd inblandning i kulturella verksamheter, skulle jag säga!

Tvätteriet på Hagatorget, Tvättstället ska ni nyttja! Janne och Anna-Lena heter ägarna. Vi önskar lycka till när de nu försöker starta en verksamhet som säkert behövs i vår lilla stad. I synnerhet håller vi tummarna eftersom Janne ”bekände”  för mig och Marja att dom sympatiserar med vårt parti!

Styrelsen har haft ett digitalt styrelsemöte för ett par dagar sedan, mest för att diskutera hur vi håller kontakt med medlemmar och sympatisörer. Fullmäktigegrupp och nämndgrupp har också digitala möten inför fullmäktige respektive nämnder. Annars får medlemmar nöja sig med dessa någorlunda regelbundet återkommande brevrapporter. Det går naturligtvis bra att höra av sig också med mail eller per telefon. Vi beslöt dock att någon form av höstupptakt utomhus kommer vi att ha i augusti om inte rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten lättar så att vi kan ha reguljära medlemsmöten.

Med förhoppning om en varmare vår!

Hälsningar från Styrelsen genom

Björn Grip, sekreterare

v-Sörping

 

Kopiera länk