Vänsterpartiet Söderköping

Rapport från politiska arbetet i Söderköping.. under corona tider… rapport 25 April och 12 maj.

Rapport från styrelsen, särskilt från Malin och hennes deltagande på Kommunstyrelsen tisdagen den 12 maj, (redigerad rapport från Malin)

  • Det var ju inte direkt några riktigt tunga ärenden på dagordningen så det var ingen dramatik. I några ärenden var jag aktiv:
  • Ramunderstadens ägardirektiv: Jag yrkade återremiss på Ramunderstadens ägardirektiv med en kort argumentation (att lyfta fram och betona allmännyttan mer och samtidigt tona ner och nyansera skrivningarna om affärsmässighet) och sa att vi tar debatten och våra yrkanden på KF.
  • Reglemente för föreningsbidrag, S-motioner m m: Jag yrkade också på att meningen om arrangemangsstöd i reglementet för föreningar skulle strykas (handlar om att enskild tjänsteman skulle värdera vilka arrangemang som ska få stöd), och stöttade S motion om flexrum genom att ställa mig bakom deras bifallsyrkande. På S motion om könsneutrala toaletter gick jag inte med utan nöjde mig med det besvarande som motionen fått.
  • I övrigt var det många informationsärenden. Kommundirektören, Maria Fredriksson pratade om:
  1. ekonomin (sämre än budgeterat men inte så illa som man befarat ett tag. Statlig kompensation har räddat situationen en del, vi måste dock komma ihåg att hålla koll så att inte välfärdsmiljarderna bara hamnar på resultatet.
  2. det var en dragning om E22, projektet har stannat av då man hittat hasselsnok vid Slussporten.
  3. Uller var där tillsammans med mas:en och gav en slags corona-rapport. Jag blev glatt överraskad, den kändes faktiskt gedigen. Mas:en upplevde jag som engagerad, pratade länge om hygienrutiner och arbetet med att stärka dessa. De berättade att de har två brukare med konstaterad smitta i verksamheten. Omsorgerna har inte stått utan skyddsmaterial och har inte brist på personal (Sic).

För övrigt kan man konstatera att läget politiskt är ganska lugnt. I nämnderna händer inget dramatiskt just nu bortsett från Barn- och utbildningsnämnden, där Katrin varit aktiv i frågan om Barnomsorg på obekväm arbetstid (Boa), något som infördes på vänsterpartiets initiativ för ca sex år sedan. Nu har den borgerliga majoritetens ordförande, Roland Nilsson, beslutat att plocka bort detta. Vi och sossarna protesterar så mycket det går.

När det gäller vårt interna arbete finns inget särskilt att säga. Styrelsen har regelbundet kontakt digitalt. Hör gärna av er om det är saker som styrelsen behöver hantera.

Lev väl, och håll avstånd!

Söderköping den 13 maj 2020

Björn Grip, sekreterare

________________________________________

Rapport 4, den 25 april 2020

Det är lördag idag och vi har trädgårdsdag i bostadsrätten. Det klarar vi trots coronaepidemi. Utomhus och social distansering kan vi i alla fall hålla igång såväl arbetsuppgifter runt husen som kaffedrickning. Även vårt parti bör kanske fundera över aktiviteter som vi kan genomföra för att hålla kontakt och upprätthålla visst politiskt arbete. Nåja, en del händer!

  • Malin och Kathrine håller på med en artikel som är kritisk mot den borgerliga majoritetens beslut att stänga ner barnomsorg på obekväm arbetstid, en reform som vi drev i många år och till slut fick med oss de andra partierna på. Visserligen säger man att det är en åtgärd nu under coronakarantänen, men det finns också uttalanden som tyder på att man anser permanenta avskaffandet av reformen. I så fall ett stort steg tillbaks. Reformen har växt i betydelse. Numera är det femton familjer, flera ensamstående med barn, som använder möjligheten.
  • Gruppledarträff ska genomföras i nästa vecka efter kallelse från kommunfullmäktiges ordförande. Malin är med från vårt håll. Då lär det klaras ut hur det blir med sammanträdena framöver. Den här tiden, med uppskjutna och inställda möten kan ju inte fortsätta, även om säkert borgarna tycker att det är bekvämt. Hur som helst ska kommunens verksamhetsberättelse (VB) och beslut om ansvarsfrihet i anslutning till debatten om detta ske före maj månads utgång. Obestämdheten och oklara ansvarsförhållanden mellan olika politiska organ finns det anledning att påtala. Det finns risk för godtycke, tjänstemannastyre och risk för att oppositionen blir än mer marginaliserad om de nuvarande – av karantänen motiverade åtgärderna – får fortsätta länge till. Jag konstaterade att Hans Stigsson, NTs ledarskribent, luftade samma kritik i veckan som gick. Fast då gällde det nationella beslut, och där är ändå riksdagen inte utanförställd så som jag upplever att vi riskerar att bli i kommunfullmäktige.
  • Cirkel i Vänsterns historia kommer igång på nätet! Vi startar preliminärt den 7/5. Hittills är vi fem personer – Siv Billström, Janne Emanuelsson, Micke Wängsjö, Björn Esping och jag. Eventuellt hakar även Björn Göransson på. Men det finns plats för fler! Vi räknar med att hålla på en timme vid varje tillfälle, och det blir väl en 4-5 sammankomster.
  • Styrelsen har sitt nästa digitala sammanträde den 17 maj. Hör gärna av er om det är något vi ska ta upp.

Med kamratliga hälsningar, Björn Anders, sekreterare

 

Kopiera länk