Björns blogg

Än slank dom hit, än slank dom dit .. Blogg från Björn Grip

Söderköpingsmoderaternas förändrade syn på vilken skatt medborgarna ska betala är höjden av opportunism. För någon månad sedan föreslog moderaterna en höjning av kommunalskatten med 1 krona från 21,18 kr till 22,18 kr per intjänad 100-lapp.  Detta gjorde man tillsammans med socialdemokrater och miljöpartisten Åsa Mägi, den dåvarande majoriteten i kommunfullmäktige.

Söderköpingsmoderaternas förändrade syn på vilken skatt medborgarna ska betala är höjden av opportunism. För någon månad sedan föreslog moderaterna en höjning av kommunalskatten med 1 krona från 21,18 kr till 22,18 kr per intjänad 100-lapp.  Detta gjorde man tillsammans med socialdemokrater och miljöpartisten Åsa Mägi, den dåvarande majoriteten i kommunfullmäktige.

Inför kommunstyrelsens sammanträde i morgon den 13/11, har moderaterna ändrat uppfattning och står nu bakom ett förslag som innebär oförändrad kommunalskatt och  tuffa besparingar inte minst inom socialförvaltningens verksamheter, det vill säga äldreomsorg, hemtjänst med mera. Detta gör man när man nu bytt sida, tillsammans med övriga borgerliga partier.

Man kan fundera över hur man på så kort tid kommit fram till så olika slutsatser. Det enkla svaret kan stavas makt. Visserligen markerade Norrköpings Tidningar, pålitligt högerorgan, väldigt tydligt och tog söderköpingsmoderaterna ordentligt i örat när man var med och la fram förslag om en höjning av skatten med en krona.

Men jag tror inte det var avgörande för att man ändrade sig. Nä, man svalde nog förtreten att bli beskylld för hållningslöshet inför den lockande möjligheten efter valet att få ordförandeposten i kommunstyrelsen och därmed makt och styråra i kommunen, nog så efterlängtat i de moderata leden. Kanske var det också så att ryggmärgsreflexen i det moderata partiet var kraftigare när förslaget om höjning av skatten presenterades tidigare i höstas. Men nog måste det betraktas som opålitligt att ena dan vara med och föreslå en kraftig skattehöjning för att några dar senare vara med på att föreslå oförändrad skatt.

Konskevenserna mellan de olika förslagen blir betydande. Framför allt innebär nu borgarnas gemensamma förslag tuffa besparingsbeting. Hur ska man klara av att skapa hälsosamma arbetsplatser inom hemtjänsten? Vad betyder en dålig arbetsmiljö för de äldre människor som har behov av hemtjänst? Naturligtvis blir det en ökad arbetsbelastning, stress och risk för ökade sjukskrivningar och därmed behov av ytterligare vikarier, vilket i sin tur innebär fler nya ansikten för de äldre.

Och hur blir det på samhällsbyggnadskontoret om åtta tjänster ska tas bort? När man nu äntligen har börjat få till stånd ett fungerande detaljplanearbete och att kunna lämna rimligt snabba besked i bygglovsärenden.  Nu lär risken för kaos bli överhängande igen. Inte bra för samarbetet med byggfirmor eller för den delen de människor som otåligt väntar på att få besked om bygglov.

Inom såväl samhällsbyggnads- som servicenämndens områden blir konsekvenserna också att man måste anlita konsulter för nödvändiga kortsiktiga insatser. Detta, visar erfarenheten, är lösningar som oftast långsiktigt innebär att kostnaderna stiger i onödan.

Socialdemokraterna står kvar vid en höjning av skatten med 1 krona. Det innebär att man med sitt förslag slipper göra neddragningar och man kommer också att kunna redovisa ett bättre ekonomiskt resultat. Det är dock tveksamt om man ska begära av medborgarna en så kraftig skattehöjning som dessutom inte sedan används fullt ut. En viktig princip brukar vara att varje generation ska betala för sin egen välfärd. Man bör således varken ta ut för lite skatt och låta framtida medborgare behöva betala för dagens behov, eller ta ut för mycket som inte sedan används.

För vänsterpartiets vidkommande kommer vi att föreslå en skattehöjning på 50 öre som används i verksamheterna fullt ut. Det innebär att vi lyckas undvika nedskärningar, vi kan också bland annat föreslå försök med kortare arbetstid för hemtjänstpersonalen, en reform där den införts, har visat sig minska sjukskrivningarna och därmed vara en god investering.

// Björn Grip  

Kopiera länk