Björns blogg

Företagens villkor i Sörping …. Blogg från Björn Grip

Liksom min bloggkollega, Ulric Nilsson,  var även jag och många fler politiska förtroendevalda på Söderköpings Brunn igår kväll och pratade om Företagens villkor i Sverige och i Söderköping. Det var en välbesökt tillställning med många företagare och politiska företrädare i den intresserade publiken.

Liksom min bloggkollega, Ulric Nilsson,  var även jag och många fler politiska förtroendevalda på Söderköpings Brunn igår kväll och pratade om Företagens villkor i Sverige och i Söderköping. Det var en välbesökt tillställning med många företagare och politiska företrädare i den intresserade publiken.

Jag tror och hoppas att Malin Östh, vänsterpartiets gruppledare i Söderköping,  lyckades nyansera bilden av vänsterpartiet som den stora stygga vargen som vill förstatliga allt privat näringsliv.

Lars Werner, vår långe partiledare 1975-93, sa en gång slagfärdigt i en intervju på en fråga om vänsterns inställning till privat näringsliv – nåja, inte har vi tänkt att förstatliga varenda korvmoj i Stockholm. Men att bryta den maktkoncentration och förmögenhetstillväxt som sedan trettio år gjort ett litet fåtal miljardärer allt rikare och allt mäktigare var viktigt på Lasse Werners tid och har blivit än viktigare idag.

Den som bemödar sig att ta reda på vänsterns syn på företagande får klart för sig att vårt parti har ett bra program när det gäller små- och medelstora företag. Malin tog upp ett par exempel som vi vet är ett problem för många mindre företagare:

– Arbetsgivarinträdet, det vill säga, att arbetsgivaren får betala dag 2 – 14 vid anställdas sjukskrivning. Denna kostnad vill vänsterpartiet ta bort.

– Företagare har ett dåligt skydd vid egen sjukdom. Detta vill vänsterpartiet ändra på. Självlart måste företagare ha samma trygghet vid sjukdom som anställda.

Debatten var livlig och även om det blev lite spretigt så visst var det en hel del besked som gavs. Enigheten om vikten av ett bra bemötande och tydliga besked i kontakten med kommunen är alla partier rörande överens om. Alla var också överens om vikten av företagens betydelse för bygden. Där fanns det dock nyanser. När Anders Eksmo, kd, säger att hans parti har en slogan – ”Företagens vilja är vår lag” (citerat ur minnet) – då menar jag att inställsamheten blir löjlig. Jag pratade med Anders efteråt, och han nyanserade då sin hållning.

Annars är det sannolikt så, att en stark offentlig sektor, som kan se till att människor har ett bra boende, en bra skola, vård och omsorg är helt avgörande för såväl företagare som medborgare. Detta påpekades också av Anders Bevemyr, s, när diskussionen kom till att handla om synen på skatter. Här går en tydlig skiljelinje mellan höger och vänster, också i Söderköpingspolitiken. Därmed är också det nuvarande majoritetssamarbetet mellan s och m (och mp) en abnormalitet. Men är man maktkåt så är man. Några besked huruvida man tänker sig att fortsätta samarbetet och hur man ställer sig till att ha någon form av samarbete med sverigedemokraterna, gavs tyvärr inte, förutom från vänsterpartiet. Det borde vara en självklarhet att man från partierna deklarerar hur och i vilka konstellationer som man kan tänka sig att samarbeta. För vänsterpartiet  är det i första hand s och mp som är möjliga samarbetspartier. Sd är uteslutet.

Till sist: Inte med ett ord berördes den försäljning av det hotell- och restaurangetablissemang, Söderköpings Brunnshotell, som hyste den här debatten. Det är bara att hoppas att denna affär inte blir ett ytterligare naggande i kanten på den Brunnspark som nu Demir och hans företagsgrupp omringar

Kopiera länk