Vår förstasida

Skriv in din e-postadress här så får du varje nytt inlägg i Vänsterpartiet Söderköpings blogg sänt till din e-postadress.

Gör som 7 andra, prenumerera du med.

Brunnsparken igen . Blogg från Björn Grip

Det drar ihop sig när det gäller bygge i Brunnsparken, Söderköpings gröna pärla mitt i stan. Beslut kommer att tas i kommunfullmäktige, antingen nu i december eller vid första fullmäktigemötet efter nyår.

Det intressanta är att den nuvarande borgerliga oppositionen – som i majoritet förra mandatperioden drev på ifråga om byggnation – numera är kritiska till byggplanerna. Socialdemokraterna, stora delar av moderaterna samt miljöpartiet kritiserade häftigt planerna på bygge i Brunnsparken förra mandatperioden. Nu är det den politiska konstellationen som vill genomföra byggplanerna.

Visst byggplanerna ser lite annorlunda ut nu, frågan är vilket förslag som skadar natur- och kulturvärden mest. Oomtvistligt är dock att det nuvarande förslaget innebär att större markresurser kommer att användas än i det tidigare förslaget. Dessutom kommer man att ansöka om dispens från strandskyddet, vilket innebär att promenaden längs med ån på allmän mark inskränks när den privata sfären runt bygget utökas.

Till skillnad från det tidigare förslaget är det inte heller längre fråga om ett service- eller trygghetsboende för äldre människor. Nu handlar det om att få utrymme för sju hus, varav de flesta kommer att omfatta fyra plan (3,5 noga räknat). Tanken är att lägenheterna ska säljas som bostadsrätter. Det är knappast något som vanligt folk kommer att ha råd med. Med det läget i en attraktiv miljö får vi en gräddhylla helt enkelt, för människor med mycket pengar.

Vänsterpartiet har tidigare när det var aktuellt agerat för att Brunnsparken skulle få vara kvar ograverad. I detta tidigare förslag fanns det trots allt en ambition att skapa ett trygghetsboende för äldre, ett socialt behov som var ett argument för att ändå bygga. Så är inte fallet nu. Nu handlar det om att en privat byggherre ska få ut maximalt med lägenheter som kan säljas till högstbjudande. Skälen emot ett bygge är inte mindre nu än tidigare, snarare tvärtom.

// Björn Grip