Vår förstasida

Skriv in din e-postadress här så får du varje nytt inlägg i Vänsterpartiet Söderköpings blogg sänt till din e-postadress.

Gör som 7 andra, prenumerera du med.

Solidaritet med landsbygd och ungdomar

Solidaritet – ett ord och begrepp som länge varit bortglömt, men som nu verkar komma tillbaks. Det är bra. Det har även synts här bland oss bloggare, nu senast av en debutant. Söderköpingsbloggarna har blivit fyra, den senaste är Tuula Ravander. Tuula Ravander, socialnämndens socialdemokratiska ordförande har börjat sin bana som bloggare med just solidaritet och heltid som rubrik på sitt inlägg. Hon beskriver sedan hur socialdemokraterna kämpat för att heltid ska bli norm för en grupp som haft eländiga deltidsjobb länge, nämligen undersköterskorna i hemtjänst och äldrevård. Tuulas inlägg handlar sedan om svårigheterna att få ihop vettiga scheman, och att det kräver solidaritet mellan arbetskamrater som jobbar inom äldrevården. Det är hedervärt att hon nämner att andra partier samt facket har stött heltidssatsningen. Det vore väl för mycket begärt att nämna att det andra partiet som stött heltidssatsningen från början är vänsterpartiet.

Pia Liedholm, relativt ny bloggare, skriver också om rättvisa och solidaritet, även om hon inte nämner ordet solidaritet när hon skriver om bussar på landsbygden. Pia argumenterar starkt för hur orimlig situationen har blivit för landsbygdens behov av kollektivtrafik i allmänhet och om ungdomarnas situation i synnerhet. Det är bara att instämma. Det parti som står upp för en rimlig kollektivtrafik på landsbygden är vänsterpartiet. Jonas Andersson, Valdemarsvik och efter honom Franco Sincic, Mjölby, vänsterpartiets representanter i de här frågorna, har enträget protesterat när neddragningarna har beslutats. Så, Pia, se till att få bort din partikamrat Gunnarsson som ordförande i regiontrafikens styrelse och att dina centerkamrater inte av missriktad lojalitet röstar igenom nedskärningarna.

För övrigt är jag rädd för att Söderköpings kommunledning, inklusive Tuula, inte är beredda att stödja de afghanska ungdomar som vädjar om att få fullfölja sina gymnasiestudier även efter det man har fyllt 18 år. Det handlar just nu om 9 personer som under de närmaste månaderna riskerar att tvingas iväg från kommunen och därmed en hittills välfungerande integrationsprocess. Det är tragiskt för ungdomarna, men även för Söderköpings kommun. Jag kan nämna att flera av de ungdomar som nu varit här i två år eller mer har gjort fina insatser som vikarier i hemtjänsten nu under sommaren.

Det är trist om inte Tuula och övriga i den s+m+mp-ledda majoriteten står upp för solidaritet i det här sammanhanget och att man inte ens inser att det ligger i kommunens egenintresse att stötta ungdomarna. Det gäller ju att tillgodose behovet av arbetskraft inte minst inom äldreomsorgen. Minns att solidaritet betyder, jag hjälper självklart dig och jag är förvissad om att du hjälper mig när jag behöver din hjälp.

// Björn Grip