Björns blogg

Ensamkommande barn vårt ansvar ? Blogg från Björn Grip

Rubriken är hämtad från Aftonbladets ledarsida 16 februari. Bakgrunden är det krismöte som barnombudsmannen (BO) kallade till i onsdags, 15/2.  Ledarskribenten beskriver hur myndigheterna famlar efter lösningar hur man ska lösa den depression som många afghanska flyktingungdomar upplever just nu.

Rubriken är hämtad från Aftonbladets ledarsida 16 februari. Bakgrunden är det krismöte som barnombudsmannen (BO) kallade till i onsdags, 15/2.  Ledarskribenten beskriver hur myndigheterna famlar efter lösningar hur man ska lösa den depression som många afghanska flyktingungdomar upplever just nu.

– Det är asylprocessen som traumatiserar barnen. Vi skickar tillbaka trasigare ungdomar än när de kom. Det är allt från åldersuppskrivning, att man måste bevisa hur gammal man är, till att asylprocessen tar flera år.

Den person som citeras i ledaren heter Kinna Skoglund, från organisationen ”Vi står inte ut”. Hon vet vad hon talar om eftersom hon dagligen arbetar med självmordsbenägna ungdomar.

På facebook skriver vänsterpartiets ledamot i socialutskottet, Karin Rågsjö:

– Haft möte med socialutskottet om situationen för ensamkommande flyktingbarn. Fyra självmord och alldeles för många självmordsförsök och unga som funderar på att ta sina liv. Det handlar om en sak; oro och ångest för att inte få stanna.

Hon fortsätter med att beskriva ett stort engagemang bland myndigheter och Sveriges kommuner och landsting (SKL), där många bra saker tas fram för att på kort sikt möta ångesten barn ungdomarna. Men hon säger också att regeringen, med stöd av SD och moderaterna lägger problemen i knät på kommunsektorn, trots att grundproblemet handlar om regeringens asylpolitik.

Grundproblemet är en orimlig asylprocess, och en felaktig bedömning av säkerhetsläget. Konsekvensen blir försämrade möjligheter att arbeta konstruktivt för integration i det svenska samhället.

Ingalill Östlund, liberalernas ledande företrädare, skrev bra i sin blogg häromsistens:

– Många killar har fått avslag på uppehållstillstånd och ska utvisas till Afghanistan. Fullkomligt vettlöst! Det finns inga som garanterar deras säkerhet (när dom kommer till Kabul, min anm). Just nu verkställs visserligen inga avvisningar dit…

Och så beskriver hon samma sak som jag tidigare också gjort, nämligen hur konsekvensen blir att pojkarna blir av med boende, ekonomiskt stöd, gode män m m. Ingen vet ju vad som händer i slutändan. Problemet är emellertid att man hamnar i en limbosituation, utan bostad, utan pengar uppryckt från en påbörjad integration, till i bästa fall något boende i Migrationsverkets regi någon helt annan stans.

Ingalill berättar också att liberalernas årsmöte skrev  brev till sin partiledning för att man ska göra något åt denna eländiga situation.

Själv ska jag, tillsammans med några unga afghanska kompisar, träffa Jonas Sjöstedt, vänsterpartiets partiledare,  som kommer till Motala på måndag 20/2. Gissa vad vi ska ta upp med honom!?  Asylprocessen förstås, det måste bli en ändring, och det fort.

Kopiera länk