Björns blogg

Svik inte flyktingungdomarna … Blogg från Björn Grip

Somalisk-ungdom_wHäromdagen genomfördes en manifestation utanför kommunhuset till förmån för flyktingungdomarna i kommunen. Bakgrunden är att flera av dessa riskerar att flyttas från kommunen till Migrationsverkets boenden någonstans i Sverige. Varför då detta?

Häromdagen genomfördes en manifestation utanför kommunhuset till förmån för flyktingungdomarna i kommunen. Bakgrunden är att flera av dessa riskerar att flyttas från kommunen till Migrationsverkets boenden någonstans i Sverige. Varför då detta?

Anledningen är regeringens förslag till beslut att anta en mera restriktiv flyktingpolitik och en noggrannare kontroll av uppgifter om ålder. Det innebär att ungdomar som dagen man fyller 18 år alternativt fått en ny bedömning av ålder baserad på tandstatus som visar en ålder över 18 år, hamnar i Migrationsverkets lokaler i avvaktan på utredningar om man får stanna kvar på basis av de nya och hårdare reglerna för uppehållstillstånd eller måste lämna landet.

Detta kan man ha synpunkter på, och det har jag, men den här manifestationen som genomfördes i onsdags, berörde inte regeringens beslut. Nä, den snabbt iståndsatta manifestationen inför kommunfullmäktige, handlade om kommunens planer att skyndsamt avveckla sitt ansvar. Förslaget som behandlades i Socialnämndens utskott för individ- och familjefrågor, innebär att ungdomar som idag finns i Söderköping, riskerar att få avbryta sin etableringsprocess och integration i det svenska samhället. Fungerande skolgång, boende och relativ trygghet, försvinner. Notera också, att avvisningsbeslut för dessa ungdomar inte är fattade, än mindre överklagade.

Istället för att ha is i magen och låta ungdomarna få fullfölja sin skolgång, kunna bo tryggt i vår kommun, ha stöd av gode män och ha ett nätverk av skolkamrater, lärare och äldre stödpersoner kommer dessa ungdomar att bara försvinna. Stöd och hjälp att överklaga blir i praktiken en omöjlighet.

Det visar sig också, att Förvaltningsdomstolen i Västsverige ogillat kommuners agerande, när dessa förfarit på samma sätt som nu Söderköping planerar att göra.

Jag vill uppmana de politiker som har ansvaret för detta, i första hand socialnämnden med sin ordförande Tuula Ravander i spetsen, att avvakta riksdagsbesluten kring detta och låta ungdomarna få fullfölja åtminstone sitt läsår här i Söderköping. Allt annat skulle vara en skandal. Jag vill också uppmana alla som tror på humanistiska värden att fortsätta att stå upp för flykting-ungdomarna och stödja deras integration i Söderköping och Sverige

Kopiera länk