Vänsterpartiet Söderköping

Majoriteten skönmålar

”Sankt Anna-paketet – en samlad handlingsplan för en mer levande landsbygd”, det är rubriken på en glättad skrift från den politiska majoriteten i Söderköpings kommun. I praktiken handlar det om att lägga ner. Avveckla äldreboendet Stenbrinken, avveckla storhushållsköket, och bussa elever mellan Mogata och Sankt Anna, i bägge riktningarna.

Det finns två riktigt allvarliga saker med denna reklamprodukt från s+m+mp. Dels finns det påståenden som inte stämmer med verkligheten, dels är det fråga om vilken typ av dokument detta är – ett kommunstyrelsedokument som förankrats i KS, förslag från majoriteten eller tjänstemannaunderlag för fortsatt diskussion med människor i östra länsdelen.

När det gäller faktaunderlaget finns det svepande formuleringar om minskat elevunderlag i Sankt Anna, vilket är ett falskt påstående. Sanningen är att de tre senargbste terminerna har antalet elever ökat, med en tredjedel och klasserna 1-6 omfattar nu 33 elever. Och förskolan har 19 barn som kan fylla på underifrån. Vidare påstås det att de som bor på Stenbrinken egentligen skulle vilja bo i Söderköping, ett påstående som kommunalråden Mattias Ravander (s) och Yvonne Persson (m) tvingats ta tillbaka, när en ordentlig enkät gick ut till de boende i Stenbrinken.

När det gäller faktaunderlaget finns det svepande formuleringar om minskat elevunderlag i Sankt Anna, vilket är ett falskt påstående. Sanningen är att de tre senaste terminerna har antalet elever ökat, med en tredjedel och klasserna 1-6 omfattar nu 33 elever. Och förskolan har 19 barn som kan fylla på underifrån. Vidare påstås det att de som bor på Stenbrinken egentligen skulle vilja bo i Söderköping, ett påstående som kommunalråden Mattias Ravander (s) och Yvonne Persson (m) tvingats ta tillbaka, när en ordentlig enkät gick ut till de boende i Stenbrinken.

När det gäller dokumentets status är det skrivet på officiellt papper med Söderköpings kommun, kommunstyrelsen, som avsändare, alltså ett kommunstyrelsedokument, vilket inte är sant. Sankt Anna-paketet har inte presenterats i kommunstyrelsen, enligt oppositionsrådet Inga-lill Östlund. Den styrande majoriteten  har gått händelserna i förväg. Detta är ett dokument från den politiska majoriteten, som  skulle kunna bli propositionsförslag från majoritetens sida såväl i KS som kommunfullmäktige (KF) om inte boende i  Sankt Anna och Mogata hade gått man och kvinna ur huse för att delta i medborgardialogerna på de respektive orterna. Det är illa att sprida dokument under falskt varumärke!

Det tragiska i den här historien är framför allt att det väcktes hopp om en reell satsning på landsbygden våren 2014, då samtliga partier var med i medborgardialoger och bedyrade sin välvilliga inställning till landsbygdsutveckling. Tyvärr var det enbart fagra ord, åtminstone från socialdemokrater, moderater och miljöpartister, visar det sig nu. Det så kallade Sankt Anna – paket som man nu levererat är inget annat än en nedläggningsplan av Sankt Anna-bygden, om än inslaget i grällt omslagspapper och ihopbundet med såväl röda, som blå och gröna snören

Kopiera länk