Vänsterpartiet Söderköping

Debattartikel som V-kvinnor från Östergötland…

ladda nedNT, Corren och Motala tidning publicerade den 15 februari en artikel där professor Valerie Hudson från Texas A&M University menar att hennes forskningsresultat visar på att mansdominerande miljöer blir mer våldsamma, där begås fler våldsbrott och det här skapar osäkra miljöer för kvinnor. Hon menar att vid manlig dominans i samhället blir kvinnors frihet kringskuren på offentliga platser och kvinnors möjlighet att röra sig fritt minskar. Hudson menar också att ett mansdominerat samhälle blir mer instabilt och sårbart.

NT, Corren och Motala tidning publicerade den 15 februari en artikel där professor Valerie Hudson från Texas A&M University menar att hennes forskningsresultat visar på att mansdominerande miljöer blir mer våldsamma, där begås fler våldsbrott och det här skapar osäkra miljöer för kvinnor. Hon menar att vid manlig dominans i samhället blir kvinnors frihet kringskuren på offentliga platser och kvinnors möjlighet att röra sig fritt minskar. Hudson menar också att ett mansdominerat samhälle blir mer instabilt och sårbart.

Vi kan inte göra annat än att instämma med Hudson. Kvinnors ständiga osäkerhet, den strukturella diskrimineringen och utsattheten för våldsbrott är något som vi feminister har lyft sedan suffragetternas kamp för rösträtten. Problemet är patriarkala strukturer och den överordning män lever i och den ständiga underordning kvinnor befinner sig i. Vi har också de politiska förslagen för att förändra. Ge kvinnor mer makt och högre lön, individualisera föräldraförsäkringen, kvotera vid skeva förhållanden mellan könen, satsa på trygga utomhusmiljöer, mer pengar till kvinnojourerna och genuskunskap som ämne i skolan. Stora strukturella åtgärder och mindre insatser gör mycket för att skapa ett jämställt samhälle.

När Hudson däremot tolkar sina forskningsresultat som att det är Sveriges höga mottagande av asylsökande som skapar denna otrygghet så håller vi inte längre med.

Det stämmer att en majoritet av dem som flyr till Sverige är män. Detta av den enkla anledningen att en flykt till Europa är både dyrt och riskfyllt. I överfyllda båtar och längs leriga vägar, ofta utlämnade till både smugglares och gränsvakters nycker. I denna situation löper kvinnor mångdubbelt större risk att utsättas för övergrepp eller bli offer för trafficking. Därför väljer många män att lämna hustru och barn bakom sig, för att dessa senare ska kunna göra en säkrare resa i form av legal anhöriginvandring. Regeringens nya linje att försvåra anhöriginvandring blir i detta läge väldigt svår att försvara eller ens förstå.

Att som Hudson bara se sammansättningen av flyktingströmmarna som ett tecken på kommande oroligheter och växande brottslighet är att missförstå orsak och verkan. De flyktingströmmar vi har sett under det senaste året är en konsekvens av EU:s oförmåga att skapa ett humant och fungerande asylsystem med lagliga vägar och solidariskt ansvarstagande mellan medlemsländerna. Problemet med män och våld skapas inte av flyktingar, men den politik vi bedriver är avgörande för om våldet och otryggheten förvärras eller inte.

Det är många som viftar med den feministiska flaggan just nu. Människor, grupper och partier som tidigare inte haft några problem att skylla ojämställdhet på individens egna val och ansvar och som vanligtvis hävdar att det inte finns varken normer eller strukturer som förtrycker kvinnor. Dessa människor vill nu utmåla sig som feminismens främsta fanbärare. För det finns äntligen någon att skylla på, nämligen den invandrade mannen. Mannen från den andra kulturen som har med sig synsätt och traditioner som tidigare aldrig har funnits i Sverige. Det är lögn. Det är en fet, ful lögn. Våldsbrott, våldtäkter, tafsande på stan, rädslan för att inte våga gå själv ute en sen kväll finns i patriarkala miljöer. I Sverige och resten av världen. Det är en manlig, homogen struktur som har en enorm spridning och som funnits sedan människan ställde sig upp på två ben. Det är den miljön och synsättet som ska förändras. Och den ska förändras därför att det är ett manligt problem som systematiskt drabbar kvinnor. 

Vi vägrar låta våra kroppar användas som slagträ för rasism. Vi vägrar låta människor som flyr från krig användas som ursäkt för medborgargarden. Vi håller med om Hudsons forskningsresultat, men hennes sätt att tolka sina resultat är ett bevis på okunskap, dels om genus och feminism och dels om migration. Nästa gång är hon välkommen att fråga oss.

Linda Snecker, riksdagsledamot V Östergötland    .      Malin Östh, regionfullmäktigeledamot V Söderköping

Deniz Tütüncü, kommunfullmäktigeledamot V Norrköping    .    Jessica Eek, kommunfullmäktigeledamot V Linköping

Kerstin Lundberg, kommunfullmäktigeledamot V Motala    .    Lilibet Gustafsson, kommunfullmäktigeledamot V Finspång

Teresa Forsnacke, kommunfullmäktigeledamot V Mjölby

 

 

 

Kopiera länk