Vår förstasida

Skriv in din e-postadress här så får du varje nytt inlägg i Vänsterpartiet Söderköpings blogg sänt till din e-postadress.

Gör som 7 andra, prenumerera du med.

Gör om och gör rätt .. En bön för Söderköpings vårdcentral .

HänderGör om, gör rätt och erkänn att beslutet om nedläggningen har gått till på fel sätt. Riskanalysen av en nedläggning av Söderköpings vårdcentral med mer än 8000 listade bör rimligen göras innan man ger uppdraget till vårdcentralschefen att genomföra en nedläggning.

Det fanns och finns många  åsikter och insikter, vad gäller nedläggningen av vårdcentralen i Söderköping, tänker jag, när människor troppar av från diskussionen, som varat i två timmar på Söderköpings bibliotek. Samlingssalen är full och människor trängs i dörröppningen. Nu, när det är slut går folk dröjande.  En del uppgivna och ledsna och andra ilskna och förbannade.
– Det tjänar ändå ingenting till, men tack för vad ni gjort, säger flera till oss, som organiserat namninsamlingen  och ordnat diskussionen med de ansvariga regionpolitikerna. Namninsamlingen fortsätter och var i lördags uppe i 3000 namn.
Jag tänker på detta att ta hoppet ifrån människor och även att tända hopp. Tar man ifrån en människa hoppet tar man ifrån henne allt. Och så läser jag Antje Jackelén, ärkebiskop, som visserligen skriver om klimathotet, men hennes resonemang kan användas även i vårt samhälle .
Klimatsmarthet liksom trygghet när man blir sjuk lönar sig även ekonomiskt. Men det handlar om mer än pengar, anser hon. En bra utveckling i ett samhälle omfattar ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Ärkebiskopen pratar även om andligt hållbarhet. Jag tycker att ärkebiskopen har en poäng men gör min egen tolkning av detta – tron på den egna personens betydelse. – Att det betyder något att jag säger ifrån och lägger mig i och inte bara lägger mig.
Är det då möjligt att vara realistisk och samtidigt hoppfull i detta samhälle resonerar  hon  vidare. Om så är fallet då kan vi när vi känner rädsla eller hot ändå säga ifrån. Alternativet kan bli ett uppgivet samhälle utan hopp. Och det är inget bra samhälle.
Med tanke på Söderköping och den nu förestående nedläggningen av den största och icke privata vårdcentralen vågar jag påstå att detta är ytterligare en spik  i den kista, som ska föreställa vår kommun och tilltron till vårt samhälle. Människor ger upp och blir deprimerade. Det kan låta dramatiskt, men är icke desto mindre sant.  Jag har själv inte velat tro på detta, men jag upplever det dagligen nu i namninsamlingens tider. Många gamla känner sig otrygga.
Regionpolitikerna svarade inte på vad som händer om också Geria väljer att lägga ner på grund av att det blir för många som listar sig på  dess vårdcentral. Geria sväljer inte i sin nuvarande situation 10000-12000 listade
De flesta gamla och vårdkrävande är trots all listade vid den offentliga vårdcentralen. Har man ägnat en tanke åt trafiksituationen? Om alla,  som bor på andra sidan E22 och har bil och tar den ner till vårdcentralen vid Storån – hur ska det gå? Parkeringsplatser räcker inte till nu. Fler bilar in i centrum är det klokt  det, med tanke på koldioxidutsläppen?
Det är ett stort kapitalslöseri att slå sönder en fungerande vårdcentral med laboratorieutrustning och allt annat som hör till. Att återkomma efter den privata aktören kommer att bli dyrt. Det visar bland annat exemplet med Boxholms vårdcentral. Den privatiserades men när den private ägaren avvecklade verksamheten, tvingades landstinget att åter bygga upp en offentligt driven vårdcentral.
Till ansvariga regionpolitiker: Gör om och gör rätt och framförallt undvik inte en offentlig diskussion om era planer. Det upprör oss- allmänheten – när politiker försöker smyga igenom kontroversiella beslut och gömma sig bakom tjänstemän på det sättet som ni försökt i fråga om Söderköpings vårdcentral.
Till ansvariga kommunpolitiker: lyssna på invånarna och sök samarbete med regionen istället för att skjuta över allt ansvar på den.
Funderingar från en engagerad kommuninnevånare:
Marja Bergström