Björns blogg

Är energi- och klimatfrågorna inte viktiga i Söderköping ? …. Blogg från Björn Grip

PICT0054Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson var inbjuden till Söderköpings kommunhus torsdag 26 mars. Det är en av Sveriges viktigaste opinionsbildare inom miljö- och klimatpolitiken, och organisationen som han företräder har fler medlemmar än socialdemokrater, moderater, miljöpartiet, kristdemokrater och folkpartiet tillsammans. Såväl regeringar som opposition i Sveriges riksdag är lyhörda när rapporter presenteras från denna organisation.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson var inbjuden till Söderköpings kommunhus torsdag 26 mars. Det är en av Sveriges viktigaste opinionsbildare inom miljö- och klimatpolitiken, och organisationen som han företräder har fler medlemmar än socialdemokrater, moderater, miljöpartiet, kristdemokrater och folkpartiet tillsammans. Såväl regeringar som opposition i Sveriges riksdag är lyhörda när rapporter presenteras från denna organisation.

Axelsson höll ett intressant och initierat föredrag om hur miljötänkandet vinner allt mer insteg i människors medvetande och vardag. Men politiska företrädare är för fega, vilket gör att klimatmålen är tandlösa och alldeles för lite ambitiösa. Prognoser när det gäller såväl energi-, trafik- som klimatmål överträffas. Samtidigt är det starka ekonomiska intressen och ett kortsiktigt profit-tänkande som hela tiden måste bekämpas. Det är en överlevnadsfråga att politiker vågar driva miljöfrågorna på alla nivåer inom politiken. Detta kräver kunskaper och engagemang bland beslutsfattare, vilket var Axelssons budskap.

Föredraget var entusiasmerande och engagerande…för mig, för Benny Andersson, fem elever från Nyströmska skolan, samt kommunens energiansvariga tjänsteman, som också var arrangör för evenemanget.

Det är pinsamt och beklämmande att inte kommunens förvaltningar tog denna unika möjlighet att få en kunskapsspäckad och stimulerande fortbildningstimma. Vad jag har förstått var intresset måttligt från kommunens ledning, och den som kände sig ha tid att gå kunde visserligen få gå ifrån sina ordinarie uppgifter. Men informationen om mötet var uppenbarligen dåligt spridd.

Nog tycker man att såväl tjänstemannaledning som den politiska ledningen, där miljöpartiet för övrigt ingår, borde ta vara på denna unika möjlighet till fortbildning. Det ord som kommer för mig som Söderköpingsbo är pinsamt. Pinsamt först och främst för kommunens ledning.

Svante Axelsson höll även ett föredrag på Stinsen under kvällen. Ett välbesökt möte i Söderköpings föreläsnings regi!

Björn Grip

 

Kopiera länk