Vänsterpartiet Söderköping

Avtal klart beträffande bygge i Brunnsparken, Söderköping

PICT0035Flygblad delades idag, den 12 mars, till boende i närområdet till Brunnsparken, men ingen information gavs igår till fullmäktige, !cid_image001_jpg@01CF6D02trots att avtalet uppenbarligen var klart redan under gårdagen, och att en fråga ställdes i ärendet. Beklämmande anser vi i vänsterpartiet och en brist på respekt för kommunens högsta beslutande organ.

Flygblad delades idag, den 12 mars, till boende i närområdet till Brunnsparken, men ingen information gavs igår till fullmäktige, !cid_image001_jpg@01CF6D02trots att avtalet uppenbarligen var klart redan under gårdagen, och att en fråga ställdes i ärendet. Beklämmande anser vi i vänsterpartiet och en brist på respekt för kommunens högsta beslutande organ.

Igår, onsdagen den 11 mars, interpellerade Malin Östh från vänsterpartiet kommunstyrelsens ordförande Mattias Ravander, angående bygget i Brunnsparken. Hon frågade vad som har hänt när det gäller byggplanerna sedan det senaste fullmäktigemötet i december. Då i december hade beslutet om byggnationen överklagats utan att vinna bifall. Beskedet från Ravander var då, att om beslutet skulle vinna laga kraft skulle en eventuell bygglovsansökan komma att prövas i samhällsbyggnadsnämndens myndighetsutskott och att fullmäktige skulle hållas underrättade så snart ny information fanns.

Det fanns anledning att ställa en ny fråga, menade vi i vänsterpartiet, och vår gruppledare Malin Östh ställde frågan. Yvonne Persson, moderat ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, svarade på Malins fråga. Hon meddelade att diskussionerna med Riskbyggen ännu inte avslutats, men att samtalen förs i en positiv anda och att man befinner sig i ett slutskede. Några ytterligare detaljer var hon inte beredd att lämna.

Idag, torsdagen den 12 mars, delas flygblad ut i de närbelägna villområdena, där planerna presenteras. Det blir ett bygge av  större huskroppar, 3 och 4 våningar högt, på tennisbanan. Dessutom kommer Vimman, radhusen på andra sidan ån att byggas på med fler våningar. Det är alltså uppenbart att Yvonne Persson medvetet vilseförde fullmäktige vid gårdagens sammanträde och att det fanns en uppgörelse klar. Den nuvarande majoriteten, s + m + mp, valde alltså medvetet att inte informera fullmäktigeförsamlingen som är ett offentligt möte och där lokalpressen ofta är närvarande.

Yvonne Persson slutkläm i interpellationssvaret lyder:

  • Så snart förhandlingarna är avslutade kommer resultatet av dem att offentliggöras.

Uppenbarligen var detta inte sant. Eller snarare förhöll det sig som så, att hon och övriga i den styrande koalitionen inte ansåg fullmäktige som en lämplig arena för ett offentliggörande.

Vi tycker precis tvärtom! Fullmäktigeledamöterna är medborgarnas direktvalda ombud och bör inte få vänta ytterligare en dryg månad till nästa sammanträde på en aktuell information när denna föreligger.  Det hade varit ett alldeles utmärkt tillfälle att offentliggöra detta vid sammanträdet. Brunnsparken är inte enbart en angelägenhet för de närmast boende. Det är en angelägenhet för hela kommunen och dess valda ledamöter i fullmäktige.

 

Malin Östh, (v), gruppledare i Söderköpings fullmäktige

Björn Grip, (v), fullmäktigeledamot i Söderköpings fullmäktige

Kopiera länk