Vänsterpartiet Söderköping

Interpellation ställd till socialdemokraternas gruppledare, tillika kommunstyrelsens nye ordförande, Mattias Ravander: Vallöften och finansiering

Vallöften och finansieringrgb

Före valet lovade socialdemokraterna fyra noga specificerade vallöften som skulle genomföras under mandatperioden. Det handlade om:

– Sommarjobb minst tre veckor för alla ungdomar mellan 16-20 år (grundskolans åk 9 t o m gymnasiets åk 3).

– Rätt till heltid inom äldreomsorgen för alla som så önskar.

– Nya eller renoverade lokaler för skoländamål på Brobyområdet.

– Korttidsboende i centrala Söderköping.

Vi är nog alla överens om att detta är angelägna reformer. Däremot är det osäkert hur partierna ser på finansieringen av detta, även inom den nya majoriteten. Det är betydande belopp som måste fram och åtminstone det nya arbetarpartiet, moderaterna, har ju tidigare ideologiskt varit motståndare till en stor offentlig sektor och därmed förhållandevis höga skatter!

Vad vi har förstått av samtal under valrörelsen som åhördes mellan socialdemokraternas gruppledare, Mattias Ravander och väljare, finns det inom det socialdemokratiska partiet en beredskap att använda skatteinstrumentet, det vill säga höjd kommunalskatt, för att genomföra dessa reformer.

Vår fråga till socialdemokraternas gruppledare och kommunstyrelsens nya ordförande, Mattias Ravander, blir därför:

– Har du hela den nya moderata arbetaralliansen med dig när det gäller era vallöften, även om skattehöjning krävs för att genomföra dessa?

Söderköping, den 22 oktober 2014

Malin Östh (v) Björn Grip (v)

 

Kopiera länk