Björns blogg

Hjälp Mattias att välja rätt . Blogg från Björn Grip

Inte till salu


Söderköping Socialdemokraterna i Söderköping verkar ha svårt att välja samarbetspartner efter valet. Makten hägrar. Alla möjligheter tycks vara öppna. Moderaterna har signalerat att bjorngripv-presentation-jpgman kan tänka sig en ny och annorlunda koalition. Samarbetet inom den borgerliga alliansen krackelerar och gäller inte längre i valrörelsen. En röd-blå koalition som har majoritet kan bli verklighet. Men tittar man på de bägge partiernas program och vallöften är det inte mycket som skulle stämma överens i en sådan ohelig allians;

– Socialdemokraterna lovar fler sommarjobb till alla ungdomar mellan 16-20 år, en betydande utvidgning av ambitionerna jämfört med hittills. Moderaterna har inte sagt nånting i den här frågan men är aldrig pigga på nya utgifter.

– Socialdemokraterna lovar korttidsboende i centrala Söderköping. Säkert ett djupt känt behov, men också ett förslag som kostar en hel del pengar. Moderaterna är med och lägger en alldeles för låg budget redan nu i den borgerliga alliansens förslag till budget inom det sociala området.

– Socialdemokraterna lovar heltid och inga delade turer för kommunens anställda. Det är den kanske dyraste delen av de löften som Mattias och socialdemokraterna har ställt ut. Återigen blir frågan hur man ska få med sig moderaterna på dessa utgifter.

– Brobyskolan behöver repareras. Det är trångt i skollokalerna, glädjande nog. Men innan nästa mandatperiod är till ända ska nya och renoverade lokaler stå färdiga, lovar socialdemokraterna. Vid föräldramöte i Brobyskolan var lokalbrist och trångboddhet på tapeten. Moderaternas skolpolitiker var inte  ens på plats, och den enda närvarande moderat som jag såg, han sa inte ett pip.

Man kan verkligen fråga sig hur det skulle kunna vara möjligt för Mattias Ravander att genomföra socialdemokraternas skarpa vallöften tillsammans med moderaterna och deras ambition att begränsa kommunens utgifter.

Det finns dock ett sätt; det är att de som vill ha regimskifte och tycker att socialdemokraterna verkar ha en vettig kommunpolitik röstar på vänstern. Ett starkare vänsterparti gör det svårare för socialdemokraterna och Mattias att hoppa över skaklarna och högerprassla.

Vi i vänstern tycker att socialdemokraternas vallöften är konkreta och bra. Faktum är att vi ställt liknande förslag. Och vi är beredda att om nödvändigt höja skatten för att få igenom en bra välfärd och därmed en tryggare kommun i Söderköping. Vi är dessutom en garant för att inte mer välfärdstjänster säljs ut eller blir föremål för köp och sälj. För oss är det inte okej att vård, skola och omsorgstjänster blir varor på en tjänstemarknad.

Kopiera länk