Vänsterpartiet Söderköping

Byggandet i Brunnsparken – en valfråga

!cid_image001_jpg@01CF6D02 Byggplanerna i Brunnsparken blir en valfråga som ger pluspoäng för borgarna, tror Magnus Berge. Han skriver på sin blogg att Söderköping och Sverige bygger och han försöker få till det som att Söderköping såväl som Sverige mår väl av ett borgerligt styre och satsningar på olika byggprojekt och infrastruktursatsningar.

Nåja, den beskrivningen lär vara en tvivelaktig ”sanning” för mer än oss. Den statliga politiken för bostadsbyggande lyser med sin frånvaro. Fortfarande är det marknaden som styr, och när byggprojekt inte omedelbart finner efterfrågan blir det inget.

Berge försöker sätta in kommunens försäljning av mark till Riksbyggen och de planerade bostadsrätterna i parken i detta sammanhang.

Och nog lär det finnas köpare i detta attraktiva läge. Men till vilket pris? Det lär inte vara lönt att ställa sig i kön om man inte har en välfylld plånbok eller en villa i attraktivt läge där banklån och amorteringar är klara och avskrivna. Och vem är det som får betala? Jo, den allmänhet som vill ha kvar parken för rekreation och mötesplats samt de äldre som bor på Birkagården och som behöver en vilsam utemiljö i närheten.

Ett viktigt argument till alla tidigare framförda, som tidigare inte uppmärksammats, förs fram av Leif Vindevåg. Han har varit Söderköpingsbo i många år och engagerat sig för bevarandet av kulturhistoriskt värdefulla miljöer i Söderköping. Så här skriver han i ett mail till bland annat oss:

– Titta slutligen på kartan (plankarta för avstyckning som underlag för beslutsfattandet, vår anmärkning) och betänk att följande inte kommenteras tydligt i avtalet – Birkagårdens tomt, ”Åldermannen”, reduceras genom att Riksbyggen får överta merparten av gräsmattan i väster mot parkeringen vid gatukorset. Men detta betyder att Birkagården berövas den viktigaste markytan för att bygga ut anläggningen för flera vårdplatser, vilket redan behövs. Det blir m a o Riksbyggen som får makten över om Söderköping skall kunna bygga ut sitt viktigaste vårdboende!

Det blir mer och mer uppenbart att det är möjligheten att bygga i attraktiva lägen där marknaden ser profiten, som är viktigast för kommunens borgerliga styre. Inte trygghetsboende! Det får till och med gå ut över möjligheterna att säkerställa en utbyggnad av sjukhemmet Birkagården. Denna utbyggnad lär bli mer och mer angelägen i takt med att det stora antalet 75-åringar blir 80+.

Marja Bergström (v)

Björn Grip (v)

Ersättare i Söderköpings kommunfullmäktige

 

Kopiera länk