Malins blogg

Dags att syna Moderaternas siffror.. Blogg från Malin Östh

reinfeldtDe ”nya” Moderaterna har etablerat ett ”nytt” räknesätt. När Moderaterna räknar är resultatet relativt, ett plus ett behöver inte alltid bli två, det kan bli lite vad som helst, beroende på hur man räknar. Och viktigare ändå är hur siffrorna paketeras och saluförs. Moderaterna är en väloljad pr-maskin. Schlingmann, tidigare partisekreterare, har sagt att det som upprepas tillräckligt ofta blir till slut en sanning. Att partiets företrädare lyssnat till Schlingmanns evangelium är uppenbart. Moderaterna hävdar så ofta att det nu börjar kännas, inte som en sanning, utan som ett tics, att ”fler kommit i sysselsättning” under deras tid vid makten. Hur, undrar vän av ordning, kan de hävda en sådan sak när arbetslösheten, under samma period, stigit?

De ”nya” Moderaterna har etablerat ett ”nytt” räknesätt. När Moderaterna räknar är resultatet relativt, ett plus ett behöver inte alltid bli två, det kan bli lite vad som helst, beroende på hur man räknar. Och viktigare ändå är hur siffrorna paketeras och saluförs. Moderaterna är en väloljad pr-maskin. Schlingmann, tidigare partisekreterare, har sagt att det som upprepas tillräckligt ofta blir till slut en sanning. Att partiets företrädare lyssnat till Schlingmanns evangelium är uppenbart. Moderaterna hävdar så ofta att det nu börjar kännas, inte som en sanning, utan som ett tics, att ”fler kommit i sysselsättning” under deras tid vid makten. Hur, undrar vän av ordning, kan de hävda en sådan sak när arbetslösheten, under samma period, stigit?

Moderaterna hävdar också att höjd brytpunkt för statlig skatt är bra, och då inte bara för en liten elit utan för de stora grupperna; 1.7 miljoner svenskar skulle enligt Moderaterna tjäna på förslaget. Det finns numera många höginkomsttagare i Sverige, det är sant. Gruppen som tjänar hisnande 400 000 kronor eller mer har vuxit, men de är inte 1.7 miljoner, de är snarare cirka 840 000. För att komma upp i siffran 1.7 miljoner har Moderaterna inte bara räknat de som tjänar direkt på skattesänkningen utan även inkluderat alla som finns i närheten av höginkomsttagaren. Ett väldigt relativt sätt att räkna. Man brukar säga att det går att visa vad som helst med statistik, nu visar Moderaterna att det går att påstå vad som helst, med siffror.

Moderaterna struntar i att redogöra för hur de räknar, här finns ingen transparens. Det som låter så bra är inget annat än falsk matematik, en manipulation med siffror. Med samma falska matematik blir Borgs senaste budget ”en satsning” när den i själva verket innebär nedskärningar i offentlig sektor, minskad välfärd och minskad trygghet.

I Sverige finns en offentlighetsprincip. Offentlighetsprincipen finns där för att vi ska kunna granska makten. Det blir ett hot mot demokratin när makten inte låter sig granskas utan istället formulerar siffror med syfte att stärka sin egen sak och spela bort korten.

Ny logga till trots förblir Moderaterna de gamla Moderaterna. Bakom pr-maskinen finns samma gamla vanliga skattesänkarparti, partiet som vill öka klyftorna i samhället. Att skillnaderna ökat under Moderaternas tid vid makten, det finns det siffror som styrker. Låt dig inte luras utan leta riktiga siffror.

Alliansen

Malin Östh

                                      Vänsterpartiet Söderköping

Kopiera länk