Björns blogg

Otydligt med budgetkonsekvenserna för skolorna . Blogg från Björn Grip

kulramDet blev en stundtals förvirrad diskussion om hur budgeten för Barn- och utbildningsverksamheten ska bli nästa år.

Det blev en stundtals förvirrad diskussion om hur budgeten för Barn- och utbildningsverksamheten ska bli nästa år.

Oppositionen avstod – med skilda motiveringar – från att ta ställning. Sossarna ansåg att den långsiktiga finansieringen inte har klarats ut och skrev en lång protokollsanteckning för att motivera sin hållning. Från vänsterhåll ansåg vi att konsekvenserna var otydligt beskrivna och avstod därför också från att delta i beslutet. Vi motiverade liksom (s) detta i en protokollsanteckning.

 

Vänsterpartiet fick dock igenom att BUNs arbetsutskott ska utreda och om nödvändigt påpeka för kommunstyrelsen att pengarna är otillräckliga på Nyströmska när det gäller SFI, nu när det förväntas att fler flyktingar kommer till kommunen.

Annars var det svårt för vänsterpartiet att kritisera volymen på resurserna totalt till barn- och utbildningsnämnden. Pengarna till kommunens skolor är fortfarande väl tilltagna i jämförelse med de flesta andra jämförbara kommuner. Vi har ju hävdat – och har också nyligen genom ett tragiskt dödsfall fått belägg för – att främst socialnämnden har otillräckligt med resurser, till exempel när det gäller stöd till unga med missbruksproblem.

Det är dock tydligt att läget är besvärligt också för BUN:s verksamhetsområde, trots att först kommunstyrelsen beslöt om två miljoner i tillskott och sedan beslutade kommunfullmäktige om ytterligare tre miljoner. Trots detta krävs det ytterligare minst fem miljoner för att verksamheten ska kunna vara oförändrad.

Nämnden beslöt vid sitt förra sammanträde att barn i behov av särskilt stöd samt förskolan ”om möjligt ska undantas nedragningar”. Framför allt blir det i stället Nyströmska skolan som får dra ner på sin verksamhet. Det finns inte så mycket att säga om den prioriteringen. Nedskärningarna på Nyströmska är rimliga där två program försvinner (handels- och teknikprogrammen), bortsett från att SFI-undervisningen riskerar att få allvarliga problem.  Den moderate ordföranden, Stefan
Pettersson, var omedveten om att utökade resurser behövs för att möta behoven när det gäller att klara en ökad  SFI-undervisning, men förvaltningschefen verifierade att så är fallet. Verksamheten bedrivs redan idag i stora och svårhanterliga grupper. Med ett ökat åtagande lär det bli kaos.  Situationen kan då komma att utnyttjas av främlingsfientliga krafter. Jag hade inte haft en aning detta om jag inte fått kontakt med skolans t f rektor, vilket var nödvändigt för att jag skulle ha underlag för att kunna agera.

Hur konsekvenserna av budgetförslaget blir i de andra skolformerna var otydligt. Visserligen kunde förvaltningschefen, P A Sterner,  visa att förskolorna får mer pengar för att möta en glädjande utveckling med fler barn. Sankt Anna får utökade resurser per barn och klarar sig ytterligare något år från nedläggning, däremot får Mogata ta konsekvenserna i form av lägre personaltäthet. Även andra grundskolor får räkna med att klasstorleken blir något större.

I sak har jag inget att invända mot de skisser till prioriteringar som förvaltningen föreslog, men jag hade velat se en tydligare konsekvensbeskrivning när det gäller klasstorlek, eventuella uppsägningar, uppskjutna investeringar med mera. Därför kunde jag inte stödja det föreliggande förslaget. Den borgerliga alliansen får ta ansvaret själva.

Björn Grip (v)
ledamot i BUN,
Söderköping

Kopiera länk