Vår förstasida

Skriv in din e-postadress här så får du varje nytt inlägg i Vänsterpartiet Söderköpings blogg sänt till din e-postadress.

Gör som 7 andra, prenumerera du med.

Så ska vi ha det eller hur ska vi ha det….. Blogg från Marja Bergström

Med anledning av att den borgliga majoriteten i Söderköping ändrat lite i visionen 2020 fick jag själv en vision( se nedan). Vi ska inte längre låsa oss vid 16000 invånare utan vi ska istället tala om en växande befolkning och det är bättre…

Så här kan det kanske ha gått till när kommunens vision och marknadsplan arbetades fram:

–  Nu är vi äntligen riktigt på G, konstaterar kommunalrådet nöjt. Vi ska nu med hjälp av vår konsult, Arne, här fortsätta vårt arbete med att konkretisera visionen. I vår unika kommun ska vi år 2020 vara 16000 invånare. Det är det vi ska arbeta för och vi behöver en plan för att det ska bli en in- win win-situation för alla. Var så god, Arne.

–  Hej, jag har träffat er alla förut, tror jag, och jag vet att ni alla vill sätta ned fötterna och därmed sätta kommunen på kartan.

–  Ni vet som Michael Wiehe sjunger: Syns man inte så finns man inte till. Jag vet att ni vill synas, därför ska vi nu genomlysa frågan. Jag tror att vi kan nå  kreativa höjder om vi här lyfter frågan tillsammans. Man ska inte suga på karamellen för länge.

–  Som politiker vet ni att kunden ska sättas i centrum och det gäller att ni levererar, om ni ska bli omvalda. Då listar vi här….

En kvinna lyckas bryta genom ordsvallet:

–  Jag som medborgare och politiker i kommunen anser inte att vi medborgarna ska reduceras till kunder. Förresten vad är det för fel på ordet medborgare?

-Jag vill  bara säga att jag har hjälpt ett antal kommuner med visioner och ingen har protesterat mot ordet kund. Det är ordet för dagen. Det var visserligen ganska så länge sedan, men det har gått bra för dem. I många kommuner höjde vi ribban och tänkte utanför ramarna och det blev en hävstångseffekt. Vi jämförde inte äpplen och päron, som du tycks göra. Du och några med dig får nog bita i det sura äpplet istället, ha ha ha…När vi har genomlyst allt ska du se att allt kan bli möjligt. Livet kanske t om börjar leka..

–  Hur det ser ut  nu i de kommunerna? Det vet jag inte. Nu åter till den parkerade frågan? Vilken fråga är det jag talar om? Jo,…allt som är viktigt för kommunen. Kom ihåg: ni ska växa. Nu får ni ta  bollen och ni äger den… Jag listar…. Kom igen nu då… Tänk: anpassa kostymen till den lilla kommunen men tänk utanför boxen… Vi kanske till och med ska skräddarsy  en lösning. Tänk: kärnvärden. Kommunens kärnvärden, vilka är de…?

Marja Bergström