Björns blogg

En plus en kan bli en halv vårdcentral i Söderköping . Blogg från björn Grip

Geria Care jobbar just nu hårt för att få listat patienter hos sina blivande läkare. Jag vet inte hur framgångsrikt det är, däremot är jag orolig för att primärvården i Söderköping kommer att bli sämre. Varför? Konkurrens leder väl till att alla skärper sig, får jag höra. Nåja, även om det skulle ligga någon sanning i detta finns det andra förhållanden som kommer att försämras.

Vi kan redan konstatera att läkare på den landstingsdrivna vårdcentralen säger upp sig och ersätts i bästa fall med hyrläkare. Det får följande konsekvenser för de patienter som ändå vill vara kvar på den landstingsdrivna vårdcentralen:

– Vården kommer att bli dyrare för landstinget och skattebetalarna, eftersom hyrläkarna kostar betydligt mer än de läkare som har fasta tjänster. Påslaget är försiktigt räknat 30%, och då pratar vi om läkarlöner som ligger runt 60 000 kr per månad.

– Att få träffa samma läkare är viktigt, inte minst för äldre patienter. Med hyrläkare är detta inte möjligt, alltså blir kontinuiteten sämre och sannolikt också diagnoserna.

– Om antalet fasta läkare blir färre belastas dessa hårdare. De hyrläkare som gör tillfälliga insatser kan aldrig vara med och bygga upp ett gemensamt ansvar – inte minst för gamla människor, där också kontakten med kommunens äldrevård är helt central.

– Arbetet med att förebyggande hälsovård, samarbetet med skolhälsovård och familjecentral blir också en sak som blir eftersatt, eftersom färre läkare finns som kan dela på detta ansvar.

Kan då inte den nya privata vårdcentralen gå in och göra insatser här? Förmodligen, men det finns inga garantier för detta. Det avgörs av vilken policy som de nya ägarna väljer och vilken intresseinriktning som de blivande läkarna har. Dessutom ska avtal skrivas och överenskommelser om ersättningar göras.

Den övergripande kritiken mot etableringen av en ny vårdcentral är dock att det kommer att bli dyrare för skattebetalarna. Den nuvarande vårdcentralen kommer inte att veta om det är möjligt att ha kvar nuvarande personalstyrka. Risken finns att det blir en tid med överetablering och dyra konkurrensförhållanden med hyrläkare, som sedan ersätts med neddragningar när vårdcentralen inte längre klarar sin ekonomi. Samtidigt har vi ingen aning om vilken uthållighet som ägarna till Geria Care har och hur länge de är intresserade av att driva sin verksamhet. De läkare som hittills rekryterats är 66 respektive 58 år. Det är ingen långsiktig rekrytering, även om det är erkänt erfarna och duktiga personer. Om man ändå skulle lyckas finns risken att den landstingsdrivna vårdcentralen får dra ner sin verksamhet och till och med avvecklas. Därmed är Söderköpingsborna utlämnade till en privat ägares godtycke.

Björn Grip (v)

Kopiera länk