Malins blogg

Därför är det viktigt att Söderköping är en Fairtrade City . Blogg från Malin Öst

År 2006 lanserades ett nytt koncept i Sverige – Fairtrade City. Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk (rättvisemärkt) handel.  I Sverige är 47 kommuner diplomerade och Söderköping är sedan den 10 april 2010 en av dessa kommuner.

Att ansöka om att bli och att sedan vara en Fairtrade City är ett aktivt val och ett etiskt ställningstagande som kommunen gör, och ska på sikt leda till att utbudet av varor och produkter med etisk märkning ökar i kommunen.  Fairtrademärkning är en certifiering som finns på varor som producerats i enlighet med rättvis handel principerna; såsom rätten till facklig anslutning, en garanterad nivå på löner och ersättning, mänskliga rättigheter i arbetslivet och miljöhänsyn.

Otaliga reportage och vittnesmål har nått oss alla med beskrivningar av hur produktionen ser ut i vår globaliserade ekonomi. De varor vi köper till låga priser i Sverige har ofta producerats i utvecklingsländer i en produktionsmiljö där barnarbete förekommer, där lönerna hela tiden pressas nedåt och når nya bottenrekord, där arbetsmiljön är farlig och skadlig och där facklig organisering inte tillåts. Bakom varje vara finns en produktion och i denna produktion finns människor. Att som konsument försöka se hela tillverkningskedjan och inte bara slutprodukten på hyllan och att därefter göra ett aktivt val i butik är ett enkelt sätt att stötta en positiv utveckling i producentländerna. Det går att manifestera sitt engagemang dagligen genom att välja varor med fairtrademärkning. För mig handlar det om tron på att en annan värld är möjlig, att orättvis handel inte måste vara det enda alternativet. Att stödja rättvis handel slår alla dessa TV-galor som är så populära idag; jag kan varje gång jag handlar göra något, inte bara någon enstaka dag per år.

2008 beslutade kommunstyrelsen i Söderköping att inleda arbetet för att bli en diplomerad Fairtrade City. Idag, några år senare med en diplomering, ligger utmaningen i att inte tappa fokus utan hänga i och fortsätta jobba framåt för, som det står på Malmö kommuns hemsida: ”Fairtrade City konceptet är ett enkelt sätt för en kommun att konkret göra en skillnad för miljoner människor världen över.”

Malin Öst

Kopiera länk