Vår förstasida

Skriv in din e-postadress här så får du varje nytt inlägg i Vänsterpartiet Söderköpings blogg sänt till din e-postadress.

Gör som 7 andra, prenumerera du med.

Nu 1165 underskrifter på brevet till Valdemarsviks sparbank

Den sista banken i Söderköping har nu slutat med kontanthantering. När beskedet kom, först från Nordea och sedan från Swedbank, att man numera måste till Norrköping för att sätta in eller ta ut sina pengar ledde det till stor irritation från
många människor här i Söderköping.

Vi var några personer som därför tog initiativ att starta ett upprop för att få hit en sparbank som fortsatt tänker ha kvar kontanthantering, Valdemarsviks sparbank, en bank som vårdar den ursprungliga sparbankstanken.

Vi når målet 1000 underskrifter med råge. Hittills har vi räknat in 1165 namn, och alla listor har inte lämnats in ännu. Tack alla som samlat in namn, alla affärsidkare som låtit listorna ligga framme och framför allt, alla ni som
skrivit under brevet.

Det har inte varit svårt att få underskrifter, tvärtom. Det finns en stor irritation hos många människor när det gäller de stora bankerna.  Besluten att avskaffa kontanthanteringen och hänvisa människor som vill sätta in eller ta ut kontanter till Norrköping har varit droppen som fått bägaren att rinna över och som gjort det lätt att samla namn.

Det är visserligen troligt att de flesta numera sköter sina bankaffärer hemma från datorn. Men det gäller inte alla. Jag tror också att många har skrivit på i solidaritet med äldre släktingar som upplever att det blir allt svårare att ha kontroll över sina tillgångar när allt ska göras via datorn.

Att skriva på uppropet – att få hit ett filialkontor från Valdemarsviks sparbank här i Söderköping – är också en protest. En protest mot den anonymitet som allt fler upplever i förhållande till de fyra storbanker som idag dominerar penningtransaktionerna. Banker som i första hand är affärsbanker och i allt mindre utsträckning bryr sig om småsparare och småföretagare.

Det är glädjande att vi – några stycken vänstermänniskor – på relativt kort tid och på fritiden lyckats få ihop alla dessa underskrifter.

På fredag den 14 oktober uppvaktar vi styrelseordföranden och sparbanksdirektören i Valdemarsvik. Det ska bli spännande att få deras synpunkter. Visst är 1200 namnunderskrifter – och en del av dessas troligen potentiella kunder – ett intressant underlag för en etablering.

Marja
Bergström