Marjas blogg

Det är budgetdags i kommunerna – så även här i Söderköping . Blogg från Marja Bergström

Alliansen pekar nöjt på ett stort överskott – 20 miljoner för 2011 enligt den senaste prognosen. Och det är ju bra. Men frågan är egentligen vad i den kommunala verksamheten som har fått stå tillbaka för att åstadkomma detta överskott.

Budgetramarna för 2012 som presenterades på KS i tisdags stöds också av socialdemokraterna. Men dessa efterlyser, precis som vi i vänsterpartiet, politiska ställningstagande, prioriteringar, där man också kan utläsa en politisk vilja. Och inte som nu, en avsaknad av… Våra borgliga politiker diskuterar inte så gärna politik, när det gäller att sjösätta budgetramar. Man sätter siffror, man räknar upp budgeten med två procent osv…

 De borgliga partiföreträdarna säger bifall till alliansens förslag, avslag på oppositionens… Ingen argumentering varför. Det har blivit så tyst, slutet och luddigt inom alliansen.

Frågan är vad man är rädd för? Är man inte stolt över den politik, som ganska snabbt vidgat klyftorna mellan de som har och de som inte har så mycket, att inkomstskillnaderna ökar mellan män och kvinnor, att hälsan inte tiger still? 

Den kommunala politiken skulle kunna göra lite skillnad… om man vågade eller kanske om man hade kunskap. Det enda den borgliga alliansen säger är att politiska prioriteringar är att lägga sig i nämndernas arbete. Som om inte nämndernas arbete också är politik.

 Vi, i vänsterpartiet har lagt, som vi tycker, en bra budget med tydliga prioriteringar, äldreomsorgen – förstärkning och ny arbetsmodell bland annat,  satsningar på ungdomar, förlängda öppettider på biblioteket, vuxenutbildning och näringsliv..

 Vänsterpartiet föreslår samma skatt, som Alliansen och S. men vi ifrågasätter  balanskravets ettårsperspektiv. Med vårt budgetförslag når vi når balanskravet först det tredje året. Vi tycker att det är klokt att använda pengarna till verksamhet eftersom  det behövs och inte bara låta dem ligga sparade. Låta pengarna arbeta på ett klokt sätt.

 Vi har alltså mer pengar att lägga ut på kommunens verksamheter. Och vi vågar prioritera. Och vi prioriterar efter den budget som S, Mp och V var överens om före valet 2010.

 Visionen 2020 är en del av budgeten. Och jag kan rapportera att medborgare nu finns även i kommunens  vision. Fast de trängs med kunderna.

 Marja Bergström

Kopiera länk