Marjas blogg

FIXARFREDRIK TAR DE IFRÅN OSS MEN HÖJER SINA EGNA ARVODEN

I Onsdags (15/12)  på KF diskuterade vi arvoden till politiker, nej fel vi diskuterade inte – det ville man inte – utan bara bestämma. Snabbt och smärtfritt.

I Onsdags (15/12)  på KF diskuterade vi arvoden till politiker, nej fel vi diskuterade inte – det ville man inte – utan bara bestämma. Snabbt och smärtfritt.

Nu blev det inte riktigt smärtfritt eftersom en nyvald ordförande i den nyinrättade tekniska nämnden inte var nöjd med sitt arvodet.Han ansåg att alla nämndordföranden borde ha samma arvode. – Samma sak förväntas av alla ordförandena och alla frågor i en kommun är lika viktiga, sade han. Ingen i den borgerliga alliansen hade någon åsikt om detta..

Jag tycker sammaledes, men det ska även gälla partiers representanter som sittter i olika nämnder och förväntas svara upp till sina väljare. Utan fritidspolitikerna stannar Sverige eller åtminstone blir det ihåligt med demokratin.

Under förra mandatperioden, när vår förra KF-ordförande Inga-Lill Östlund, skulle förklara för media varför ersättningar till fritidspolitiker och andra politiker var så låg i Söderköping sade hon ungefär så här:

-Jo, det är bra. Här i Söderköping är det fint att representera kommunen och därför får vi också så bra politiker…

Är det någon som tycker att det har varit  och är speciellt bra politiker i Söderköping?

Nu verkar detta inte gälla längre – nu när Inga-Lill har tagit klivet upp till en bättre arvoderad politikerplats. Nu höjs arvodena till ordförandena och de får även ersättning för de sammanträden och annat som inte kan sägas ingå i tjänsten som ordförande.

Missförstå mig inte, jag anser att politiker ska ha ett rimligt arvode för sitt arbete. Jag tror inte som Inga-Lill att man blir bättre politiker om man inte för ersättning för utlägg, inte har råd att gå på utbildningar, inte har möjlighet att ta ledigt för att skaffa sig information. Det är istället att misstro politikens möjligheter..

Jag anser att nämndordförandena i Söderköping borde ha samma arvoden alla fyra, men det lägsta arvodet – det som ordförande i Bygg och miljönämnden har.  Jag anser också att man nu med fler politiska tjänster köper makt eller försöker fördela den eftersom valet gick som det gick…Och i denna fördelning av tjänster och pengar har man också fått benäget bistånd av socialdemokraterna. KS-ordförande och oppositionsrådet får naturligvis också höjda arvoden…

Och vilka får betala? Skattebetalarna förstås.

En gammal dam som jag träffade på stan igår innan fullmäktige, sade: Fixarfredrik, ska de ta bort, men sina arvoden höjer de. Det är skamligt – hälsa dem det.

Jag gjorde inte det, fast jag tänkt det. Det blev ingen debatt, ingen bemötte inlägg och ingen i alliansen yrkade på sina förslag. Ordförande lästa upp beslutsatserna. Är detta den nya ordningen med den nye ordföranden? Ska vi sitta som en sällskapsklubb och nicka till hans småmysiga skämt och sedan gå hem och tänka: jaha, det var ju trevligt.

Är det det vi har fritidspolitiker till….? Är det därför vi sitter där?

 Marja Bergström, ersättare KF

Kopiera länk