Björns blogg

Vänsterpartiet i majoritet!

Det är inte enbart som pragmatisk och populär politiker eller skicklig företagsledare som Stig Henricson och vänsterpartiet nått sina stora framgångar i Fagersta.

Det är inte enbart som pragmatisk och populär politiker eller skicklig företagsledare som Stig Henricson och vänsterpartiet nått sina stora framgångar i Fagersta.

Det är skicklig och väl förankrad politik som gett resultat – Sveriges bästa kommunala ekonomi, vänd befolkningstrend i positiv riktning  m. m. –som lett till de stora framgångarna.

I senaste numret av Agenda kommenteras vänsterpartiet och Stig Henricsons stora framgångar i Fagersta. En del vill hävda att framgångarna beror på att Stig är en pragmatisk chef och företagsledare för koncernen Fagersta. Jag vill inte förneka att Stig är en duktig ledare. Däremot är han definitivt inte utan politisk kompass. Hans ideologi är i högsta grad förankrad i socialistiskt tänkande – demokratisk delaktighet samt stöd och uppmuntran till folkrörelser och privata initiativ. Det är något helt annat än såväl marknadstänkande och privatiseringsiver á la borgarna eller som rigid tillit till Staten, något som alltför många vänsterpartister och traditionella vänstersossar ibland ägnar sig åt.

Visst är Stig en duktig kommunpolitiker, men det som kännetecknar honom är just ett envetet arbete där lyhördhet och uppmuntran gentemot medborgarna i kommunen – observera inte kunder eller skattebetalare – står i focus.

Det som är Stigs och vänsterpartiets signum i Fagersta är alltså delaktighet och dialog. Dialog och stöd till föreningar, enskilda och rörelser som vill göra något! Genom att vänsterpartiet har arbetat på detta sätt i snart trettio år har man skaffat sig en unik förankring.

I motsats till en del kommentarer såväl bland proffsanalytiker som internt i vänsterpartiet vill jag hävda att vänsterpartiet i Fagersta och Stig Henricson lyckats mycket väl med ett politiskt arbete som är genomsyrat av praktisk socialism. Det är inte bara obegripligt snack och paroller som gäller, utan dialog och beslutsfattande. Ofta leder det till politiska beslut i form av stöd och uppmuntran till initiativ bland föreningsliv och organisationer i kommunen.

Det är bara att gratulera Vänsterpartiet i Fagersta till framgångarna och hoppas att man lyckas få förtroendet ytterligare en mandatperiod.

Fast visst betyder det något att Fagersta ligger där det ligger – i Bergslagens hjärta där upprorsanda och radikalism har månghundraåriga traditioner! Därmed inte sagt annat än att vi är många vänsterpartister och för den delen andra partiföreträdare som borde ta del av Stig Henricsons erfarenheter. Åk gärna till Fagersta och vänsterpartiets seminarium den 6-7 november: Ut ur dimman – erfarenheter av röd-grönt samarbete i valrörelsen 2010. Läs mer på www.vansterpartiet.se/Fagersta!

Söderköping den 30 augusti

 Björn Grip

Kopiera länk