Björns blogg

Bekymmer och glädjeämnen

De senaste opinionsmätningarna pekar på att – de i helgen kongressande – Sverigedemokraterna kan komma in i Riksdagen efter nästa val.
Inte nog med detta – de kan få en vågmästarroll ! Det är ett bekymmer.

Den rödgröna oppositionen är tydlig med att de inte under några förhållanden är beredda att stödja sig på mandat från Sverigedemokraterna.

Det vore i och för sig välgörande och glädjande om den moderatledda alliansen kunde markera detsamma.

Om så blir fallet finns två alternativ efter ett jämnt val: 

 – Blocköverskridande regeringsbildning

 – Nyval

Frågan är vad som då händer i nästa steg;

En blocköverskridande regering måste sannolikt innehålla de två största partierna – s och m. I radions lördagsintervju med Mona Sahlin, markerade hon att en blocköverskridande regering inte sker utan allianskamraterna. Jag utgår från att hon menar allvar. I så fall kommer Reinfelt att – på samma sätt – vilja ta med sina allianskollegor.

I ett sådant läge blir Sverigedemokraterna enda oppositionsparti, vilket sannolikt skulle stärka deras ställning i opinionen. Det är ett bekymmer som inte tillräckligt debatterats. Återstår att utlysa nyval ganska omedelbart efter nästa års val, ett scenario som ingen riktigt vågat spekulera kring.

Ett ytterligare bekymmer är den debattartikel, om "det muslimska hotet" i måndagens Aftonblad, som SD´s partiledare fick publicerat idag.

Jag är rädd för de strängar som Jimmie Åkesson spelar på. Jag tror inte det är klokt av Aftonbladet att publicera, men vad jag förstår, höll sig ändå artikeln inom lagens ramar. JK Göran Lambertz menar åtminstone att det knappast går att framgångsrikt lagföra Åkesson inför domstol för diskriminerande tillmälen och rasistisk propaganda.

Det är naturligtvis också besvärande om SD skulle framstå som martyrer. Detta skulle också vara bekymmersamt. Det blev mest bekymmer i den här artikeln.

 Det som dock är glädjande är att samtliga partiledare kraftigt tar avstånd från de åsikter som Åkesson framför.

Parallellen och jämförelserna med hetsen mot judar före andra världskriget är tydliga. Man kan hoppas att det blir en tankeställare för en del människor som idag känner sig attraherade av Sverigedemokraternas propaganda. Viktigast är ändå att undanröja den otrygghet – inte minst ekonomiskt – som många människor idag känner när arbetslösheten drabbar och trygghetssystemen rämnar.

 Björn Grip, den 19 oktober 2009

 

Kopiera länk