Marjas blogg

Konkurs igen

Så var det klart – Tre O gör konkurs, äldreboendena på Storängen i Söderköping står utan ägare och den borgerliga kommunledningen ser sig villrådigt omkring. Hur ska den nu göra?

Att ta tillbaks verksamheten i kommunal regi vore det enda raka, men skulle vara en prestigeförlust för den borgerliga alliansen, så därför kan det inte komma ifråga.

Alltså snabbt ut och be någon av de stora drakarna, Attendo Care eller Carema, att ta över.

Vilket guldläge för vårdkapitalisterna.

Det var inte länge sedan den förra upphandlingen var uppe på tapeten – skolskjutsar och färdtjänst.

Det innebar att Söderköping blev av med sitt taxiföretag, och elva personer blev utan jobb.

Den moderate ordföranden i tekniska utskottet, Anders Senestad, grät krokodiltårar och pratade om "den enda vägen" när det gäller upphandling.

Något som visade sig vara lögn och förbannad dikt.

För något år sedan lämnades tekniska förvaltningen ut på entreprenad – vilket också innebar en massa trassel – även om vi i vänsterpartiet gärna håller med om att verksamheten fungerar bra nu. Det är dock inte så konstigt eftersom resurserna har utökats jämfört med tidigare.

Går vi några år tillbaks i tiden kommer den minnesgode ihåg daghemmet Kullborg som privatiserades.

 Efter en kort tid gick ägaren i konkurs och försvann med kommunens gardiner med mera. Kommunen fick skjuta till extra pengar och återta verksamheten.

 Att borgerligheten aldrig lär sig.

 De borgerliga partierna förnekade att det skulle bli en våg av privatiseringar och utförsäljningar av offentlig verksamhet, både före valet 2006 och efter.

Att diskutera ägarformer, det var något vi sysslade med förr, sa man. Nu vill vi slå vakt om kvalitet och resultat. Det har varit borgerlighetens nya mantra.

I realiteten har systemskiftet accelererat, inte minst i borgerligt styrda kommuner och landsting. I dag, tre-fyra år efter den senaste valrörelsens dimridåer och "det nya arbetarpartiets" valpropaganda, är det inte svårt att se hur väljarna vilseletts.

Vi har fått en rad exempel såväl nationellt som i borgerligt styrda kommuner, exempelvis Söderköping, som visar att ett stort systemskifte pågår. Men det döljs bakom en ridå av nyspråk.

Att till exempel öppna marknaden för fler privata vårdcentraler eller fler privata apotek kallas att "öka valfriheten" och att "öka tillgängligheten".

Marknadsfanatismens alla nackdelar för medborgarna börjar bli synliga – ett växande antal friskolor som går i konkurs, höga elpriser, slarvig upphandling av sjukhusmat, kommuner som rear ut skolor på ett olagligt sätt och vårdkoncerner som tar betalt för tjänster de aldrig har utfört – ändå fortsätter man, uppenbarligen av ideologiska skäl.

Sluta snacka om "valfrihet", "tillgänglighet" och "kvalitet".

Den borgerliga kommunledningen i Söderköping är, precis som regeringen, en vinstintressenas tillskyndare.

Och den genomför ett systemskifte på område efter område.

 Marja Bergström, vänsterpartiet, Söderköping

Kopiera länk