Marjas blogg

Apropå upphandlingen av färdtjänst och skolresor

Anders Senestad får ingen ursäkt av mig. Han påstår nu återigen att kommunen inte ”hade kunnat agera på något annat sätt” (än att ta det lägsta anbudet).

Jag kan inte tro att Anders är okunnig om 12:e kapitlets första paragraf i Lagen om offentlig upphandling. För övrigt redovisades detta på ett pedagogiskt sätt  i tidningen för en vecka sedan (3/7).

Det som irriterar mig är att Senestad hävdar att prisupphandling är enda möjligheten.  Det finns två alternativa upphandlingsmöjligheter – pris eller kvalité  – som utgångspunkt för upphandling – vilket också  förbundsjuristen på Sveriges kommuner och landsting sade i fredagens tidning.

För övrigt spär Senestad i sin replik på med ytterligare en osanning i tisdagens tidning  7/7. Han hävdar att vänterpartiet inte agerat i frågan.  Men vi lämnade faktiskt en fråga i ärendet till fullmäktiges sammanträde  i  januari.

När Anders Senestad är pressad drar han sig inte för att gå till motattack med nya frågor eller att med halvlögner och  halvsanningar blanda bort korten. 

Det hade varit klädsamt om Senestad någon  gång kunde erkänna att han inte alltid har rätt. Ett alternativt upplägg för upphandling hade varit möjligt och hade kunnat ge ett annat resultat.

Marja Bergström

 

Kopiera länk