Björns blogg

Du nalkas sköna sommar

Så är skolorna slut och allt fler ser fram mot en välbehövlig semester.
Våren blev till slut präglad av en intensiv debatt inför valet till EUparlamentet. Tyvärr gick det inte så bra för vänsterpartiet, inte heller för socialdemokratin för den delen.

 Det är bara att hoppas att partiledningen kommer att ha en ordentlig utvärdering och inte bara beklagar sig över att vi inte fick ut vårt budskap. För vad var budskapet?

Bilden av vänsterpartiet som ett nejsägarparti såväl till EU som i övrigt förstärktes.

Att då försöka förmå människor att rösta på Eva-Britt och våra andra kandidater till EU-parlamentet är inte lätt.

Det var inte heller lätt för väljarna att bli klar över vilka valfrågor som var vänsterpartiets profilfrågor.

Det enda som gick fram var att Eva-Britt avstått från en stor del av sitt höga arvode till förmån för vänsterpartiet och andra progressiva organisationer.

Det gjorde dock knappast intryck på väljarna, i vart fall inte så mycket att det påverkade mer än ca 5% att rösta på vårt parti.

Jämfört med förra valet är det ett mycket dåligt val, då vi efter en stark spurt undvek ett svagt val redan då. Det var mycket tack vare Jonas Sjöstedt som den gången i rollen som vallokomotiv och förstanamn på valsedeln, lyckades få upp valresultatet till 12%.

Och man ska komma ihåg att i valet dessförinnan, 1999, hade vänsterpartiet ca 16%. Vårt parti erhöll till det valet tre mandat!

Jag vill inte lägga ansvaret för valnederlaget på Eva-Britt. Ansvaret för upplägget av valrörelsen bärs framför allt av partiledningen.

Jag hoppas att man i partistyrelsen nu tar sig en ordentlig funderare över hur vänsterpartiet ska förhålla sig till EU.

Och så hoppas jag att man ger ordentligt utrymme för en återkomst för Jonas Sjöstedt i svensk politik.

Med dessa förhoppningar vill jag önska alla som läser vår hemsida en skön sommar. Det är möjligt att aktiviteten i form av bloggar de närmaste två månaderna blir betydligt lägre.

Midsommarhälsningar från

Björn Grip

Kopiera länk