Vår förstasida

Skriv in din e-postadress här så får du varje nytt inlägg i Vänsterpartiet Söderköpings blogg sänt till din e-postadress.

Gör som 7 andra, prenumerera du med.

Apropå en artikel

Dagens NT (21/1-09) har en artikel om den nystartade föreläsningsföreningens vårprogram.
”Det blir bara föreläsare med kopplingar åt vänster…”
skriver redaktören, Henrik Johansson.

Nåja, detta är inte "bara" tycker jag. Vår ambition är att ta hit folk som har något intressant att säga, gärna med radikala utgångspunkter. Och det har vi lyckats med, tycker inte bara jag. En av våra "konkurrenter", delägaren i Bondens Creperia, kommunalrådet Magnus Berge kommenterade imponerat att det var ett spännande program som vi i Söderköpings föreläsningsförening kunde presentera.

För människor i den här arrangörsbranschen är det inte helt konstigt att instiftarna av föreläsningsföreningen – i det här fallet vänster- och miljöpartiet – letar i sina bekantskapskretsar efter föreläsare som kan vara intressanta och som en bredare allmänhet kan vara nyfikna på.

Däremot är det för mig konstigt att redaktören vill ge intrycket att det skulle vara "konstigt", ja nästan orättfärdigt att en föreläsningsserie har vänsterteman. Det finns inget i föreningens stadgar som säger att vi ska vara opolitiska eller neutrala.

 – Det är riktigt skönt att det äntligen är någon som ser till att det blir samtal om riktiga och viktiga saker här i stan. En för mig obekant människa kom fram och tackade med dom orden efter höstens provföreläsning med vänsterns kommunalråd i Fagersta, Stig Henricson. Hennes kommentar gladde mig och stärkte mig i min uppfattning om att det finns ett klart behov av att det förs offentliga samtal om angelägna saker.

Jag tror också att det finns ett sug bland folk i Söderköping att få ta del av något annat en kommersiellt gångbar underhållning. I NT-redaktörens artikel fanns också en syrlig kommentar om att riksdagsledamöter finns med därför att det helt enkelt blir billigare att engagera dessa.

Det är visserligen sant att riksdagsledamöter inte brukar ta betalt. Att de dessutom har fria resor med tåg är ju till för att de ska ha möjlighet att träffa människor runt om i landet. Nu är detta inte någon huvudanledning till att Torbjörn Björlund, Karin Svensson Smith och Johan Lönnroth kommer till föreläsningsföreningen. Anledningen är att de har viktiga saker att säga och är kunniga inom sina områden.

Det tycks som om herr lokalredaktören anser att ju dyrare arrangemang desto bättre kvalité. Som väl är detta inte alltid fallet i kulturens och samhällsdebattens värld. Jag är övertygad om att alla våra tre riksdagsledamöter kommer att ha intressanta och viktiga saker att säga om kultur, miljö respektive finanskris när de kommer till Söderköping.

Redaktörens antydan, att det blir mycket vänster, kan som sagt, i någon mening vara riktig. Men det är knappast så att Karin Svensson Smith, som före detta vänsterpartist eller Johan Lönnroth – mot partiledare Ohly starkt kritisk partimedlem – är riktigt comme il faut i vänsterpartiet och väcker jubelbifall i partihögkvarteret, snarare tvärtom. Så är det och redaktör Johansson har alltså blottat sin okunnighet, när han i sin artikel vill påskina att det är "husbondens röst" som ges tillträde till det offentliga rummet i Söderköping.

Nu ska ingen tro att jag förmenar vår lokalredaktör att skriva det han vill. Folk läser naturligtvis kritiskt.

–         Han är som han är, var det någon anonym person i kommunförvaltningen som suckade.

En sak bekymrar mig dock – Torbjörn Björlund kan ha lockat folk till Stinsen redan idag, onsdag, eftersom detta var vad lokalredaktören felaktigt skrev. Jag hoppas emellertid att allmänheten uppmärksammade lördagens annons.

Där stod nämligen rätt datum – torsdagen den 22/1, kl 18.30. Välkomna till Stinsen då!

 

Björn Grip

Ps: Nu är det naturligtvis inget som säger, att vi inte skulle kunna ta hit Fredrik Reinfeldt, till hösten, om han nu har tid och lust, förutsatt att han inte tar betalt och åker hit gratis.