Vår förstasida

Skriv in din e-postadress här så får du varje nytt inlägg i Vänsterpartiet Söderköpings blogg sänt till din e-postadress.

Gör som 7 andra, prenumerera du med.

Slå vakt om det offentliga rummet

I Söderköping har det aldrig funnits ett Folkets Hus.
Visserligen fanns en gång den klassamarbetsinriktade Arbetarföreningen som huserade i det som numera är Göta Salonger.
Även där kostar det idag förhållandevis mycket att hyra lokal för olika evenemang.
Den enda möjligheten att träffas mer än 30 personer utan dyra kostnader, är i kommunens bibliotek, ”Stinsen”.
Det blir för övrigt också den lokal som vänstern och miljöpartiet i kommunen samt ABF kommer att använda sig av för sin ny-startade föreläsningsförening och mötesserien ”Nyfiken på” – första mötet nästa söndag, 19/10 kl. 14 då Stig Henriksson, framgångsrikt kommunalråd i Fagersta kommer och pratar på temat ”En politik för kommunens bästa”.

En gång i folkrörelsernas barndom byggde man Folkets Hus, detta för att säkra möjligheterna att hålla möten utan att riskera konflikter med ordningsmakten. Idag tvingas vi konstatera att allt fler Folkets Hus-lokaler säljs ut, alternativt tas det över av privata intressen och blir kommersiella evenemangslokaler. Nu senast var det i Finspång som Folkets Hus föreningen tvingades ge upp. Det är sannolikt en tidsfråga innan Norrköpings Folkets Hus går samma öde till mötes. Istället får vi eventslokaler, ibland visserligen i kommunal regi, men dock drivna kommersiellt i bolagsform, som till exempel Linköpings Konsert och kongress. Detta är bekymmersamt med tanke på hur viktigt det är att kunna samlas för opinionsmöten utan stora hyreskostnader. Möjligheter till möteslokal är intimt förknippat med yttrande- och föreningsfriheten.

Därför blir man också glad när aktiva Folkets Hus-föreningar – ofta på små orter till exempel Boxholm och Gusum – lyckas hitta nya former för användning av sina Folkets Hus-lokaler. Dit strömmar folk som aldrig förr för att på storskärm ta del av Riksteaterns utbud av teaterföreställningar, Folkets Bios kvalitetsfilm och andra evenemang som till exempel Opera i världsklass. Därigenom lyckas man kombinera två viktiga saker – man säkerställer ekonomi för Folkets Hus och därmed lokaler för föreningsmöten samtidigt som man sprider och populariserar bra kultur.

I Söderköping har det aldrig funnits ett Folkets Hus. Visserligen fanns en gång den klassamarbetsinriktade Arbetarföreningen som huserade i det som numera är Göta Salonger. Även där kostar det idag förhållandevis mycket att hyra lokal för olika evenemang. Den enda möjligheten att träffas mer än 30 personer utan dyra kostnader, är i kommunens bibliotek, "Stinsen". Det blir för övrigt också den lokal som vänstern och miljöpartiet i kommunen samt ABF kommer att använda sig av för sin nystartade föreläsningsförening och mötesserien "Nyfiken på" – första mötet nästa söndag, 19/10  kl. 14 då Stig Henriksson, framgångsrikt kommunalråd i Fagersta kommer och pratar på temat "En politik för kommunens bästa".

Biblioteket i Söderköping är väldigt viktigt att slå vakt om och utveckla genom att använda det för debatt och kulturevenemang. Utan att förringa initiativet med författaraftnar sommartid på Bondens Creperia är detta evenemang ändå förknippat med de begränsningar som ett inträde på 180 kr innebär – även om detta inkluderar en måltid.

Därför hoppas jag att vänsterns och miljöpartiets initiativ blir lyckosamt och gärna att fler vill engagera sig i den nybildade föreläsningsföreningen.

Björn Grip