Vår förstasida

Skriv in din e-postadress här så får du varje nytt inlägg i Vänsterpartiet Söderköpings blogg sänt till din e-postadress.

Gör som 7 andra, prenumerera du med.

Visst behövs det byggas…men inte på Petersburg

Det är många som i likhet med Anita Bergenfors njuter av Petersburg med Ramunderberget, Borgberget och omgivningarna däromkring. Det är verkligen strövområden, som det är värt att vara rädd om. Men visst behövs det byggas. Även för människor som saknar förmögenhet

Det kan handla om unga människor som vill bilda familj och som inte får lån till egen insats. Men det kan också handla om människor som vill lämna sina villor och bo lite mindre, men med komfort och trygghet. Alla ska ha möjlighet att bo och leva i Söderköping tycker vi. Och visst finns det markområden som skulle gå att exploatera. Här är några exempel:
– Främre delen av Vikingavallen, som kommunens eget bostadsbolag, Ramunderstaden, har uttryckt intresse för. Där skulle olika boendeformer – hyresrätter och bostadsrätter – kunna samsas.

Likaså skulle tomten, där Bergaskolan idag finns, mycket väl kunna bli ett stadsnära och intressant alternativ för seniorboende. Det är många lite äldre människor som vill bo i hyres- eller bostadsrätt, när krafterna tryter och den egna villan och trädgården "växer en över huvudet". Elevantalet krymper kraftigt de närmaste 10-15 åren och får plats i övriga skolor i stan;
– Tomten där Konsum och den tidigare busshållplatsen fanns. Den skulle ju bebyggas med ett antal lägenheter. Visst var det 75 lägenheter som HSB lovade? Och med start 2006…

Den styrande alliansens stolta vallöfte att bygga 250 nya lägenheter under mandatperioden ter sig långt borta. Och det blir verkligen ett antiklimax om det istället blir fråga om några stora lyxvillor i de viktiga stadsnära rekreationsområdena. Kanske borgarnas vallöfte när det gäller byggande ändras till att gälla byggande av ett visst antal kvadratmeter boendeyta i stället för 250 nya bostäder?

Vi delar Anita Bergenfors uppfattning att Petersburg är ett viktigt rekreationsområde. Vi kommer att göra vad vi kan för att se till att Petersburg med omgivningar fortsatt får vara allmänhetens rekreationsområde. Men vi kommer också att påminna om borgarnas vallöften om 250 nya bostäder under mandatperioden.

Marja Bergström. Kommunstyrelseledamot (v)
Björn Grip.(v) Ledamot i BUN (barn- och utbildningsnämnden)